Index Vakbarát Hírportál

Uniós fellépést sürget a Fidesz Ukrajnával szemben

2020. december 2., szerda 18:43

Megengedhetetlen a politikai nyomásgyakorlás és az atrocitások eszközeinek használata Ukrajnától, egy Európai Unióba igyekvő társult ország részéről, ezért a Fidesz-KDNP EP-delegációja úgy gondolja, hogy úgy az Európai Parlamentnek, mint az Unió egészének foglalkoznia kell a problémával – mondta Brüsszelben Bocskor Andrea képviselő. Úgy fogalmazott: „már számtalanszor szőnyeg alá söpörték a kárpátaljai magyarokat ért jogsértéseket.”

A kárpátaljai magyar származású képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy

mind a nyomásgyakorlás, mind az atrocitások egy három éve kezdődött folyamat részei, amely törvényi szinten szűkítik a kisebbségi jogokat.

Szerinte ez odavezetett, hogy az ukrán hatóságok már a belügyi szerveket is bevetik a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megfélemlítése és ellehetetlenítése céljából. 

A fideszes EP-képviselő kijelentette: Ukrajna mind az EU társulási egyezmény végrehajtása során, mind számos más nemzetközi kötelezettsége részeként önként vállalta a kisebbségi jogok védelmének tiszteletben tartását, valamint azt, hogy a területén élő kisebbségek számára ugyanazokat a jogokat és szabadságokat garantálja, amelyekkel az ukrán nemzeti többség bír. Alkotmányában és az 1992-es nemzetiségi törvényében is rögzítette, hogy valamennyi nemzeti kisebbség kultúrájának és identitásának megőrzését az ukrán állam szavatolja. Bocskor Andrea szerint

határozott felszólításra és szankciók kilátásba helyezésére van szükség, hogy Ukrajna végre komolyan vegye a kisebbségi jogok európai elvekhez és elvárásokhoz való tartozását.

November 30-án az Ukrán Biztonsági Szolgálat fegyveres kommandósai rontottak rá a kárpátaljai magyar szervezetekre: a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány és a KMKSZ ungvári székházára illetve Brenzovics László, a KMKSZ elnöke ungvári lakására, érvényes házkutatási paranccsal, az akciót a szeparatizmus vádja alapján végezték. 

Az eset nyomán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bekérette az ukrán nagykövetet, hogy magyarázatot követeljen. 

Rovatok