Index Vakbarát Hírportál

Baranyába már megérkezett az ónos eső, Zalába a hó

2020. december 2., szerda 19:59

Ónos eső veszélye miatt több nyugati megyére első- és másodfokú figyelmeztetéseket is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat – írja az MTI. Az Időkép friss adatai szerint Baranya megyében már esik az ónos eső, és a Dunántúlon egyre több helyről jelentenek havazást, hószállingózást is. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat délután

Vas és Zala megyére másodfokú, míg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. 

Azt írták: a nyugati határszélen csütörtök délutánig általában havazás valószínű, amelyből ott jellemzően akár 4 centiméternyi hóréteg, de a hegyvidéki területeken (Írott-kő, Soproni-hegység) ennél több is hullhat. A legnyugatibb tájakat leszámítva a hóréteg ugyanakkor már csütörtökön olvadhat.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Dunántúl többi részén a kezdeti hószállingózást, gyenge havazást követően

ónos esőre, fagyott esőre, majd esőre egyaránt számítani lehet.

Kiemelten Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megye keleti részén, valamint az ettől kissé keletebbre fekvő területeken az éjféli óráktól kezdve egészen csütörtök délelőttig akár több milliméternyi ónos eső is hullhat.

A csapadék halmazállapota csütörtökön napközben egyre nagyobb területen esőre vált át, ónos eső, havas eső, havazás legtovább a nyugati határ mentén fordulhat elő, egyre gyengülő intenzitás mellett – fejtették ki.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte: szakembereik a következő napokban is tisztítani fogják az utakat. A síkosságmentesítést az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalma és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el:

először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást,

ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

Azt is elmondták továbbá, hogy ónos eső esetén a lehetséges helyszíneken megelőző sószórást végeznek a szakemberek – bár ez csak abban az esetben lesz hatásos, ha némi fagyott eső is hullik, máskülönben a csapadék lemossa a burkolatról a sót. 

Rovatok