Index Vakbarát Hírportál

Alkotmánybírósághoz fordulnak az önkormányzatok?

2020. december 3., csütörtök 06:04

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerint az adóemelési stopot elrendelő, december 2-án hatályba lépett kormányrendelet miatt az érintett helyi önkormányzatok előtt nyitva áll jogorvoslati lehetőségként, hogy alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz forduljanak – áll az érdekvédelmi szervezet az Indexnek elküldött közleményében.

A TÖOSZ sajnálattal vette tudomásul, hogy a kormány előzetesen nem egyeztetett „a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésekről” szóló 535/2020. (XII. 1.) Korm.-rendeletről a helyi önkormányzatok több mint felét tömörítő országos önkormányzati érdekszövetséggel.

A TÖOSZ a közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy

a december 2-án hatályba lépett kormányrendelet elkésett,

mivel a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (stabilitási törvény) 32. §-a alapján a helyi adóról szóló önkormányzati rendelet megalkotásával vagy a hatályos rendelet módosításával november 30-ig történő kihirdetésével el kell döntenie, hogy változtat-e az érvényben lévő adórendeleten, amely a következő év önkormányzati költségvetésének egyik saját bevételi lába. 

Miután a kormányrendelet a stabilitási törvény szabályát nem módosította, a változtatásban érintett helyi önkormányzatok a rendelet kihirdetését és hatálybalépését megelőzően már megalkották és kihirdették a vonatkozó helyiadó-rendeleteiket.

A helyi önkormányzatokat súlyosan érintő szabályozás alapján a 2021-ben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó értéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a kormányrendelet hatálybalépése napján, azaz 2020. december 2-án hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke, és a 2021-re az önkormányzat új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.

A TÖOSZ szerint az adóteher súlyosbítási tilalma miatt a települési önkormányzatoknak felül kell vizsgálniuk az általuk nyújtott közszolgáltatásokat, és 

feladatelhagyással visszalépésre kényszerülnek a nyújtott közszolgáltatások szintjében.

Az is várható, hogy rendkívüli támogatási kérelmek benyújtására kényszerülnek a Belügyminisztériumhoz.

A közlemény szerint a kormányrendelettel közvetlenül érintett helyi önkormányzatok előtt nyitva áll jogorvoslati lehetőségként, hogy a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 2. § (2) bekezdésének sérelme miatt alkotmányjogi panasszal forduljanak az Alkotmánybírósághoz.

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok