Index Vakbarát Hírportál

Minden idők legnagyobb vadlúdcsapata érkezett Tatára

2020. december 3., csütörtök 20:13

Nem mindennapi látványban van részük a Tatára látogatóknak. A város égboltját kora délután ellepik a madarak, és hatalmas madárzsivaj mellett szállnak le az Öreg–tó partjára, valamint a Tata környéki kisebb tavakra. A jelenség oka egyszerű:

vadludak tízezrei érkeznek ide az északi tundra felől, hogy nálunk töltsék a telet.

A ludak majd minden fajtája felfedezhető köztük: nyári ludak, vetési ludak, nagy lilik, apácaludak, de még olyan fokozottan védett madarak is, mint a vörösnyakú lúd.

A Ramsari Egyezmény védelmét élvező város büszke a természeti csodára: ritkaságszámba megy, hogy egy város területén megbújó tó 

madárparadicsommá változik.

A Skandináv–félszigetről és Szibériából érkező ludakat a novemberre alacsony vízszintű tó várja és a  városlakók igyekeznek számukra minél nagyobb nyugalmat biztosítani egész télen.

Ünnep a ludaknak, és a turistáknak

A ludak érkezésére program is szerveződött Tatai Vadlúd Sokadalom néven. Az esemény évről–évre egyre több látogatót vonz a kisvárosba november utolsó hétvégéjén, napjainkra madár fesztivállá vált, amelyre több ezer érdeklődő volt kíváncsi tavaly.

A KÖZKEDVELT TATAI VADLÚD SOKADALOM AZONBAN IDÉN A JÁRVÁNY MIATT ELMARADT, DE A VONULÁS TERMÉSZETESEN NEM. 

– erről már Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa számolt be az Indexnek.

Véleménye szerint

a világon nem sok olyan nagyváros van, ahol egy nagy kiterjedésű tavat, szép panorámával 30–40 ezer vadlúd látogat meg.

A szervező MME, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület munkatársai idén az internet segítségével, online módon hozzák közelebb, hogy 

a természetszerető emberekhez eljusson a vadludak berepülésének, és kirepülésének nem mindennapi látványa.

 Sok lúd mindent győz

A Tatai Vadlúd Sokadalom közösségi oldala pár nappal ezelőtt minden eddiginél magasabb számú vadlúd jelenlétéről számolt be.  Ahogyan az internetes oldalon olvasható

Érzékelhető volt az elmúlt napok történései alapján, hogy új rekord alakulhat ki az éjszakázó madarak egyedei között. Erős vadlúdvonulást, beáramlást érzékeltek a szakemberek november 25-e óta, amelynek a kicsúcsosodása lehet, hogy ma reggel volt, de akár a következő napok is hozhatnak meglepetéseket.

A régi rekord, 53 000 példány, 2014. december közepén volt,

a jelenlegi csúcsszám: 55 200 példány.

Orbán Zoltán hozzátette, ugyan a járvány miatt szervezett programokra idén nincs lehetőség, de aki kíváncsi a márciusig Tatán pihenő vadludakra, egyénileg bármikor megnézheti, és hallhatja hangos gágogásukat a Tatai Vadlúd Sokadalom oldalán vagy a város hivatalos oldalán.

Szálloda a tó partján, a természetvédők tiltakoznak

November elején mutatta be a tatai Öreg-tó partjára tervezett szálloda legújabb koncepcióját egy befektetői csoport. A tervek szerint a 120 szobás szálloda 25 milliárd forintból valósulna meg, amely illeszkedni fog a természetes és épített környezeti adottságokhoz, és az építtető szerint az Öreg–tó körbejárható marad. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület álláspontja szerint azonban a beruházás megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavart jelentene az Öreg–tó különleges madárvilágára, kiemelten az átvonuló vadlúdtömegekre és egyéb vízimadár–fajokra.

(Borítókép: Isza Ferenc / Index)

Rovatok