Index Vakbarát Hírportál

Nyílt levelet írt Orbán Viktornak a PDSZ

2020. december 4., péntek 16:29

A miniszterelnöknek, Kásler Miklós miniszternek és Maruzsa Zoltán államtitkárnak írt nyílt levelet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Lényege az előre hozott téli szünet követelése, és az, hogy azonnal fizessék ki az elmaradt munkabéreket. 

...az élet és az egészség védelmében azonnal zárják be a közoktatási intézményeket, rendeljenek el téli szünetet, és haladéktalanul fizessék ki a Covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket mind a pedagógusoknak, mind a szoros kontaktjaiknak.

A PDSZ SMS-ekkel cáfolja a kormány ígéretét, amely szerint azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön kapták el a fertőzést, teljes táppénzre jogosultak, de nemcsak ők, hanem a szoros kontaktjaik is.

Folyamatosan kapjuk a leveleket, hogy a 60 százalékos táppénz milyen kiszolgáltatott helyzetbe hozza a magyar családokat. Lassú, bürokratikus az út a 100%-os táppénzig, és szinte senki nem kapja meg azt. Miközben emberek halnak meg, családok lehetetlenednek el, nem itt kellene tartanunk. 

Utalnak arra is, hogy nem ilyen karácsonyi ajándékra számítottak.

Sok magyar bérhez hasonlóan a pedagógusbérek eleve roppant alacsonyak, mivel nem váltották be azon ígéretüket, hogy a mindenkori minimálbérhez kötik, így a 60%-os táppénz számos családot lehetetlenít el. Pont a karácsonyi időszakban!

A levelet az alábbi mondattal zárják:

Követeljük, hogy hétfőtől rendeljenek el azonnali, előre hozott téli szünetet az élet és egészség védelmében, és azt, hogy haladéktalanul fizessék ki a Covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket!

Rovatok