Index Vakbarát Hírportál

Parkolóművészet – ilyen lett a városligeti Múzeum Mélygarázs

2020. december 6., vasárnap 14:41

Mérföldkőhöz érkezett a Liget Budapest Projekt, most vasárnap nyitották meg ugyanis a  Múzeum Mélygarázst, amely hétfőtől a Dózsa György úton kínál parkolási lehetőséget az autósok számára. A háromszintes, 800 autó befogadására alkalmas mélygarázs a Városliget autómentesítésének újabb állomása.

Az akadálymentesített mélygarázsban külön beállót kaptak a mozgássérültek járművei, a motorosok, az elektromos autóval érkezőket pedig töltővel ellátott parkolók várják. A kerékpárosok számára a legfelső szinten öltőzőkkel és zuhanyzókkal felszerelt zárt biciklitárolókat alakítottak ki. 

Az Ötvenhatosok terén megnyílt mélygarázs egész Európában egyedülálló, látványos különlegessége, hogy belső tereit a nemzeti képtár gyűjteményéből válogatott alkotások másolatai díszítik. A falakon tizenkét kiemelkedő magyar mester egy-egy művének reprodukcióját lehet látni – ezek nemcsak a vizuális élményt növelik, de a tájékozódást is segítik.

A geometrikus, nonfiguratív alkotások a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum gyűjteményének részei. 

A Múzeum Mélygarázsban látható műalkotások listája:

A mélygarázs felett pedig az egykori bazaltkockás parkoló helyén több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelület jött létre. A Városligeti Promenád névre hallgató sétányon hangulatos fények és modern ülőbútorok telepítése mellett több mint 100 lombos fát, 4000 cserjét, valamint 40 ezer virághagymát és élőnövényt ültettek. 

A Liget Budapest Projekt videóját itt lehet megtekinteni:

(Borítókép: Czerkl Gábor / Index)

Rovatok