Index Vakbarát Hírportál

Ha a magyar és a lengyel kormány vétózik, Budapest és Varsó közvetlen uniós forrásokat kér Brüsszeltől

2020. december 7., hétfő 15:08

A magyar és lengyel kormány vétója miatt, mindkét ország eleshet a felzárkóztatási forrásoktól.

Karácsony Gergely Budapest és Rafał Trzaskowski Varsó főpolgármestere szerint a gazdaságnak égető szüksége lenne az uniós forrásokra. Ha a magyar és a lengyel kormány megvétózza az uniós költségvetést, akkor 

az önkormányzatoknak közvetlen uniós forrásokra lesz szüksége a gazdasági károk enyhítéséhez.

Ezért Budapest és Varsó főpolgármestere 249 másik önkormányzattal közösen levélben kéri az uniós intézmények vezetőit, hogy a városok közvetlenül pályázhassanak EU-s forrásokra.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármester elszomorítónak tartja, hogy a koronavírus-járvány és a gazdasági válság idején a magyar kormány a háborút választotta az összefogás helyett,

a magyar és a lengyel kormány háborúban áll az önkormányzataival és az Európai Unióval is

– mondta.

A magyar és a lengyel kormány vétója miatt kútba eshet a felzárkóztatási alap, és a Green Deal, a zöld megállapodás is, amely a klímaváltozás elleni cselekvéshez biztosít forrásokat. Az utóbbi pénzeket főként a régiók és az önkormányzatok használhatnák fel. Karácsony hangsúlyozta:

a magyar és lengyel kormány álláspontja nem egyezik a magyar és a lengyel nemzet véleményével. Ha a két kormány megvétózza az uniós költségvetést, és a két ország elesik az EU-s pénzektől, akkor az önkormányzatok előtt nyissák meg a pályázás lehetőségét.

Rafał Trzaskowski, Varsó főpolgármestere Karácsony Gergellyel tartott közös online sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a közös fellépéssel a magyar és a lengyel nép barátsága megmutatja európai arcát. Trzaskowski szerint a magyarok és a lengyelek nagyobb része továbbra is az unió tagja szeretne maradni. Ezért ha a magyar és a lengyel kormány nem tart igényt a forrásokra, akkor a nemzeti kormányokat megkerülve 

legalább a városoknak legyen lehetősége a válság kezelésére.

Karácsony Gergely szerint a gazdaságnak égető szüksége van az uniós forrásokra, hiszen a turizmus és a vendéglátás romokban van.

Budapest fejlődése nélkül, az egész ország megáll

– fogalmazott. És egyre több családnak vannak likviditási problémái – tette hozzá.

 Varsó főpolgármestere szerint: 

a magyar és a lengyel kormány a józan ész ellen harcol.

Semmilyen stratégiájuk sincs, csak a zsarolás.

Ezért szeretnék az önkormányzatok az elveszett források legalább egy részét felhasználni.

A 2021 utáni közös költségvetés több száz millió eurót pumpálna az európai gazdaságba. Ha a magyar és a lengyel kormány a jogállamisági követelmények miatt megvétózza annak elfogadását, akkor mindkét ország eleshet az uniós forrásoktól. Magyarországnak 1050 milliárd euró járna a következő hétéves költségvetésből. 

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Huszti István /Index)

Rovatok