Index Vakbarát Hírportál

Gerendai Károly: Aki egy helyben áll, akörül összeomlik a világ

2020. december 9., szerda 06:11

Az Index Kibeszélő című podcastjának legújabb adásában Gerendai Károly volt a vendégünk. Az ő neve az elmúlt évtizedekben összeforrt a fesztiválokkal, a vendéglátóiparral. Sikeres vállalkozásait szinte egyik pillanatról a másikra nullázta le a koronavírus-járvány. Sikerekről, bukásokról, elengedésről, lehetséges kiutakról és tanulságokról is beszélgettünk az ország „fesztiválpápájával”. 

A műsorban elhangzott, nincs ideje búslakodni a kialakult helyzett miatt, helyette inkább válságmenedzser-üzemmódban pörög, hogy mentse, ami menthető. 

Én elsődlegesen kitalálni, felépíteni szeretek dolgokat, amikor már csak működtetni kell, az sokkal kevésbé okoz örömöt 

– mondta Gerendai.

A Szigettel azonban nem teljesen úgy volt, mint más vállalkozásaival, ez volt ugyanis a főállása. Ennek ellenére 2017-ben mégis eladta a többségi tulajdonrészét a Szigetben, de ma is gyermekeként tekint a többségében külföldieket vonzó fesztiválra, amelynek az idén körülbelül

1,5 milliárd forint volt a vesztesége. 

Szerinte kevésen múlt, hogy az idei nyáron meg lehessen tartani a nagyobb rendezvényeket, az események lefújása azonban fájdalmas, de helyes döntés volt. A rendezvényszervező nem látott olyan külföldi példákat, amelyek segítségével jövőre biztosan meg lehet rendezni a nemzetközi fesztiválokat, a hazai közönséget vonzó rendezvények azonban látogatottsági rekordokat is dönthetnek, ha minden jól alakul. 

Gerendai szerint nem az lesz a nagy kérdés jövőre, hogy az emberek ki lesznek-e éhezve a szórakozásra, hanem hogy a járvány okozta gazdasági válság miatt meg tudják-e engedni maguknak. 

Az étteremek egy részét ugyan meg tudta menteni szerinte az, hogy a vendéglátóhelyek átálltak a kiszállításra, a csúcsgasztronómiában ez azonban nem reális alternatíva Ennek ellenére mégis igyekeznek új ötletekkel előállni, ezért vezették be például azt a szolgáltatást, hogy az előre elkészített alapanyagok mellett már a séfet és a felszolgálalót is házhoz lehet rendelni. 

A járványnak több tanulsága is van az üzletember szerint: túl sok mindent gondoltunk biztosnak az életünkben, ezért innentől több forgatókönyvvel is rendelkeznünk kell. 

Számítottunk egy újabb válságra, visszaesésre, de hogy komplett iparágak fognak lenullázódni, az elképzelhetetlen volt. Ebből tanulni kell. 

A „sötétben tapogatózva” is meg kell tanulnunk döntéseket hozni a jövőben Gerendai szerint, mert „aki csak reménykedik és áll egy helyben, akörül összeomlik a világ”. 

Rovatok