Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely szerint az Orbán-kormánynak ideje visszalépni a vétótól

2020. december 9., szerda 12:30

Lengyel kezdeményezésre a budapesti Szabadság-szobor az Európai Unió színeiben lesz kivilágítva december 11-ig − tudatta közösségi oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester hangsúlyozta: 

a magyar és a lengyel kormány nem egyenlő Magyarországgal és Lengyelországgal (...) A kisstílű vétópolitika, az, hogy önző hatalmi érdekeik miatt foglyul ejtették Európát, megbénítják az európai válságkezelést, és megakadályozzák azt, hogy a magyar és a lengyel emberek hozzájussanak az őket megillető támogatásokhoz, csakis a kormányaink szégyene.

Karácsony azt is írja, hogy Varsó főpolgármesterével és a lengyel városokkal együtt azon dolgoznak, hogy „kormányaink kicsinyes politikájának ne a magyar és a lengyel emberek legyenek a kárvallottjai”.

A politikus kiemelte azt is, hogy Magyarország érdeke, hogy mielőbb elkezdődhessen az európai válságkezelés, hogy Magyarország mielőbb hozzájusson az európai támogatásokhoz. Egy friss felmérésre hivatkozva azt is írja, hogy a magyarok 85 százaléka elkötelezett Európa mellett.

Az Orbán-kormány tehát önző vétópolitikájával szemben áll az országgal, szemben áll a magyarok érdekeivel és értékeivel is. Itt az ideje tehát visszalépni a vétótól. Ha ez nem történik meg, akkor az Európai Uniónak kell megtalálnia a megoldást arra, hogy a magyarok és lengyelek hozzájussanak az őket megillető támogatásokhoz. Erre az önkormányzatok bevonása lehet a megoldás, az, ha a kormányok helyett az önkormányzatokon keresztül jut célba az európai segítség

− közölte a főpolgármester.

Rovatok