Index Vakbarát Hírportál

Nem kapták meg a pedagógusok a beígért táppénzt

2020. december 11., péntek 08:57 | aznap frissítve

Nem kapták meg a pedagógusok a Kásler Miklós miniszter által beígért százszázalékos táppénzt – írja a 24.hu.

A miniszter szeptemberben még azt ígérte, hogy minden, iskolában megfertőződött pedagógus 100 százalékos táppénzt fog kapni. 

Az ügyben megszólaló pedagógusok szerint azonban csak kevés pedagógus kapta meg eddig a 100 százalékost táppénzt, a többség ehelyett csak a fizetése 60 százalékát kapja kézhez.  

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a portál megkeresésére úgy nyilatkozott:„Pozitív laboreredmény birtokában az intézmény kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid–19 vírussal fertőzött személlyel.

A százszázalékos táppénz igénylése során az érintetteknek egy kilenc pontból álló, hosszadalmas eljárásrenden kell végigmenniük,

amely finoman szólva sem könnyíti meg azt, hogy a pedagógusok hozzájussanak a beígért pénzösszeghez. 

November végén Gulyás Gergely miniszter is megszólalt a táppénzek fizetésének ügyében. A miniszter akkor azt mondta: a pedagógusoknál feltételezni kell azt, hogy munka közben betegedtek meg, valamint hogy az 100 százalékos táppénz igénylésére vonatkozó eljárást egyszerűsíteni és gyorsítani kell, amit a kormány kezdeményezni fog. Ez viszont egyelőre nem történt meg. 

A szakmai szerveztek azt is jelezték, hogy sok pedagógus megtagadta a mintavételt, attól félve, hogy az pozitív eredményt produkál és karanténba kerülve elesnek a fizetésük egy részéről. 

Rovatok