Index Vakbarát Hírportál

Megnyílik az M44-es autóút újabb szakasza

2020. december 11., péntek 10:50

Péntek délutántól használhatják az autósok az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba–Kondoros közötti,17,6 kilométeres szakaszát – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.  az MTI-vel.

Az M44-es Kondoros és Békéscsaba közötti szakasza nettó 41,4 milliárd forint magyarországi forrásból épült meg. A menetidő Budapest és Békéscsaba között – a tavaly átadott 62 kilométerrel együtt – akár 25 perccel is csökkenhet. Az út továbbra is ingyenesen használható lesz személygépkocsik számára. 

A 17,6 kilométeres útszakaszon egy bazaltbeton pályaszerkezettel készült turbó körfogalom, egy különszintű csomópont, két vadátjáró és hét híd épült meg. Kétsoprony térségében új pihenőt alakítottak ki, Békéscsabán pedig bővült a mérnökségi telep, amelynek feladata az elkészült szakasz üzemeltetése lesz – tudatta a NIF.

Az útszakaszt a tervezettnél másfél hónappal korábban sikerült átadni. 

A kivitelező Duna Aszfalt Kft. január végéig, a szerződésben szereplő befejezési határidőig a Kondorosnál lévő ideiglenes csomópont elbontásán, a Fürjesi csomópontban a 44-es számú főút melletti kerékpárút korrekciójának befejezésén, valamint a felvonulási területek rendezésén, rekultivációján dolgozik majd.

A közlemény idézi Schanda Tamást, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkárát, aki elmondta:

a kormány azt szeretné, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb és legversenyképesebb országa közé tartozzon, amihez elengedhetetlen a megfelelő úthálózat.

„2025-re Magyarország mind a 23 megyei jogú városa kivétel nélkül elérhető lesz négysávos úton, és a hazai települések háromnegyede, azaz az ország lakosságának 90 százaléka 30 perces közelségben lesz egy négysávos úthoz” – fejtette ki.  

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese szerint a kivitelező dolgozik az M44 Lakitelek-Tiszakürt közötti szakaszán is. A Tisza felett épülő 556 méter hosszú híd alépítményi munkálatai elkészültek, az előregyártott vasbeton hídgerendákat beemelték, a mederhidat tartó pilonok építése a befejezéséhez közeledik.

Az M44-es gyorsforgalmi út összesen 110 kilométer hosszú lesz, ebből 54,6 kilométernyi fejlesztés Békés megyében valósul meg.

Rovatok