Index Vakbarát Hírportál

Januártól indul a hálapénzrazzia, egy év börtönt is kaphatnak a lebukottak

2020. december 14., hétfő 08:35 | aznap frissítve

Januártól jár az emelt bér az orvosoknak, és ezzel egy időben életbe lépnek a szigorú szabályok a paraszolvenciát elfogadókkal szemben – értesült a Népszava.

Az orvosi béremeléseknek utat nyitó törvény a büntetőtörvénykönyvet is módosította, és megtiltotta a hálapénzes ügyleteket.

Így akár egy évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja, és az a páciens is, aki adja a hálapénzt.

Januártól egy egészségügyi dolgozó a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát, ami jelenleg nyolcezer forint.

A Népszava orvosokat is megkérdezett az ügyben, akiknek azonban elképzelésük sincs arról, hogyan tudják majd az érintetteket ellenőrizni.

Géher Pál vezető főorvos az Indexnek ezzel kapcsolatban elmondta: bízik benne, hogy sikerül visszaszorítani a hálapénzek adását és elfogadását.

Az egészségügyi dolgozók bérének rendezése, remélem, hogy jobb belátásra bír mindenkit

– mondta lapunknak a főorvos. Szerinte a kórházak vezetősége csak annyit tehet, hogy felhívja a munkatársak figyelmét a szabályok szigorú betartására, más eszköz nem igazán van a kezükben.

Géher Pál úgy látja, nyilván 

beépített emberek fognak majd ellenőrizni,

hogy megtisztítsák a feketepénzektől a szakmát.

Aki pedig lebukik, az magára vethet

– fogalmazott a főorvos.

Rovatok