Index Vakbarát Hírportál

Izraeli nagykövet: Demeter Szilárd visszavonta az írást, részünkről az ügy lezárva

2020. december 16., szerda 15:32

Yacov Hadas-Handelsman, az Izraeli Állam budapesti nagykövete interjút adott a Mandinernek, és többek között Demeter Szilárd két hete írt nagy vihart kavart véleménycikkéről is kérdezték.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója egy publicisztikájában úgy fogalmazott:

Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni. A liberárják most a lengyeleket és a magyarokat akarják kizáratni abból a politikai közösségből, aminek tagjaiként még vannak jogaink. Mi vagyunk az új zsidók.

Yacov Hadas-Handelsman a Mandiner kérdésére elmondta: a holokauszttal nem szabad ilyen összehasonlításokat tenni.

Hét évvel ezelőtt ez a szemlélet még Izraelben is felháborodást keltett: a kneszetnek kellett a dologgal foglalkoznia, mert az izraeli közbeszédben észrevehetően elharapódzott a holokausztra történő felemás utalgatások gyakorlata (például, ha az izraeli futballválogatott vesztett, egyes cikkek azt írták, hogy ez volt a csapat „holokausztja”), és elterjedt a stigmatizálás is (például egyre többen kezdtek el így beszélni: „ha ezt gondolod, akkor náci vagy”). Éppen ezért az ilyen beszéd ellen, a holokauszt fogalmának elkoptatása ellen a kneszet egy törvényt hozott, így ilyen nyelvezetet már nem lehet használni Izraelben

– fogalmazott a nagykövet. Hozzátette:

Ha egy ügy leírására nagy szavakat, figyelemfelkeltő hasonlatokat akarunk használni, ám tegyük. De a holokausztot hagyjuk ki ebből, a holokauszt maradjon meg holokausztnak.

Yacov Hadas-Handelsman azt is elmondta, még nem találkozott személyesen Demeter Szilárddal, de figyelemmel kísérte, hogyan reagált az írása által keltett felháborodásra, vagyis hogy elismerte a hibát, és visszavonta a cikkét. A nagykövet még arra hívta fel a figyelmet, hogy a holokauszt magyar tragédia is, nem egy távoli, másokkal történt esemény: magyar zsidók százezreit pusztították el.

Én úgy látom, hogy a szerző nem mérte fel, hogy írásának milyen üzenete van, illetve hogy milyen következményei lesznek. A közleményünk világosan kifejezte, mi ezzel a bajunk; Demeter Szilárd visszavonta az írást, így részünkről az ügy lezárva

– jelentette ki nagykövet.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója a publicisztikáját követő kritikákat követően visszavonta a cikket, illetve törölte magát a Facebookról. Demeter Szilárd az Indexnek is elküldött közleményében azt írta:

Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom.

A közösségi oldalról való törlését azzal magyarázata, hogy a Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltotta három napra, és így nem tudta levenni onnan a megosztott bejegyzését, ezért inkább törölte az oldalát.

Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. A közeljövőben ehhez tartom magam

– tette hozzá Demeter Szilárd.

(Borítókép: Demeter Szilárd. Fotó: Vajda János / MTI)

Rovatok