Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szorosabbra a fűzi a kapcsolatokat Észak-Macedóniával

2020. december 17., csütörtök 12:30

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter „hamarosan lezárja a diplomáciai szezont”. A miniszter Budapesten találkozott Bujar Osmani észak-macedón külügyminiszterrel. A találkozón a miniszterek a két ország közötti diplomáciai képzésről szóló együttműködési megállapodást és egy felsőoktatási és tudományos együttműködési megállapodást írtak alá. Erről a külügyminiszter közösségi oldalán osztott meg élő közvetítést.

Szijjártó Péter beszédében elmondta, mennyire fontosnak találja, hogy a Nyugat-Balkánnal kiegyensúlyozott viszonyt ápoljon a magyar kormány:

Hazánk számára Nyugat-Balkán meghatározó jelentőségű térség, Magyarország számára nemzetbiztonsági és nemzetstratégiai érdek is a Nyugat-Balkán stabilitása, biztonsága és fejlődése.

Hozzátette:

Magyarország minden létező erejével és kapacitásával támogatja a Nyugat-Balkán európai és euroatlanti integrációs folyamatait.

Kiemelte, hogy a terület fontos Magyarország számára az illegális bevándorlással szembeni küzdelemben. Ennek érdekében harminc magyar rendőr segít a macedón határon, hogy visszatartsák „a migrációs szándékok leleplezésében és visszaverésében”.

Újságírói kérdésre a kárpátaljai helyzettel kapcsolatban azt nyilatkozta:

Az ukrán hatóságok a legsötétebb szovjet időkre emlékeztető eszközökkel félemlítik és alázzák meg a magyar nemzeti közösséget, illetve annak vezetőit.

Hozzátette, ha vicces kedvében lenne, azt mondaná, hogy

Brenzovics László jó társaságba került, mert én is ott vagyok.

Szerinte az ukrán hatóságok hozzáállásánál csak a nemzetközi hatóságok hozzáállása rosszabb. Mint fogalmazott, „képmutató és felháborító, hogy szemet hunynak afölött, ahogyan bánnak ma Ukrajnában a nemzeti közösségekkel, köztük a magyarokkal”.

Rovatok