Index Vakbarát Hírportál

Január 1-jétől nehezebben érkezhetnek a britek Magyarországra

2020. december 23., szerda 19:24

A Brexit következtében 2021 januárjától változnak azok a szabályok, amelyek alapján az Egyesült Királyság állampolgárai beléphetnek Magyarországra – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatót tett közzé saját oldalán az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépésével összefüggésben, a brit állampolgárok státuszának megváltozása miatt módosult beutazási feltételekről.

Azt írták: az Egyesült Királyság állampolgárai és családtagjai tartózkodási jogát szabályozó 2020-as törvény alapján azok a brit állampolgárok és családtagjaik, akik 2020. december 31-e előtt érkeztek és tartózkodtak huzamosabb ideig Magyarországon,

az uniós tagság idején megszerzett jogaikat 2021. január 1-jét követően is megtarthatják.

Ők kedvezményezetti státuszt igényelhetnek és kaphatnak, amelynek feltételeiről az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján (oif.gov.hu) olvashatnak tájékoztatást.

Az Egyesült Királyság azon állampolgáraira és a szabad mozgás jogával nem rendelkező családtagjaira, akik jövő januártól nem jogosultak a kedvezményezetti státuszra, azok a szabályok érvényesek, amelyek megtalálhatók a police.hu-n oldalán a „Nem az EU, Norvégia, Izland, Svájc vagy Liechtenstein állampolgárainak" szóló részben.

Az ORFK felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai Magyarország területére vízummentesen utazhatnak be.

Az Egyesült Királyság 2016 júniusában tartott népszavazást követően 2017 tavaszán jelentette be kilépési szándékát az Európai Unióból, és 2020. január 31-én távozott a szervezetből. Az uniós intézmények vezetői, valamint a brit miniszterelnök közös júniusi nyilatkozata szerint a  brit EU-tagság megszűnése utáni átmeneti időszak december 31-én véget ér.

Rovatok