Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely sötétbe borította Budapestet

2020. december 23., szerda 19:10 | aznap frissítve

Budapesten kívül 25 ellenzéki vezetésű településen kapcsolták le 19 órakor a díszkivilágítást. A városok „kifosztása” ellen tiltakoznak.

Orbán Viktor december 19-én jelentette be, hogy januártól felére csökkentik a kkv-k, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját, mely az önkormányzatok legfontosabb bevétele.

Fény és közjáték

A díszkivilágítást központilag kapcsolták le 19 órakor Budapesten. Az Országház is sötétbe borult. 

A Szabad Városok Szövetségének tiltakozásához 25 település csatlakozott.

Többek között:

Azt írták, közösen kell fellépniük a „sötét időket idéző kormánydöntés ellen.”

Országszerte a 3096 településnek éves szinten együttesen 800 milliárd forintra tehető az iparűzésiadó-bevétele, ezért a tét nem kicsi.  Ebből a bevételből finanszírozzák a közvilágítást, a közösségi közlekedést, a szemétszállítást, az utak és zöldfelületek karbantartását, a szociális támogatásokat, valamint támogatják a színházakat, a kulturális és sport tevékenységeket helyi szinten.

Gazdaságvédelmi akcióterv

Orbán Viktor a gazdaságvédelmi intézkedések között jelentette be az iparűzési adó csökkentését. A kormányfő azzal indokolta a döntést, hogy a kis-, közepes és egyéni vállalkozások a legsérülékenyebbek, és ők adják a legtöbb munkahelyet az országban. Az önkormányzatok ezzel hatalmas összegtől esnek el, ezt enyhítendő a miniszterelnök közölte, a 25 ezer fő alatti települések pénzügyi támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok helyzetét pedig egyenként tekintik át. Gémesi György Gödöllő polgármestere szerint az iparűzési adó csökkentését válságkezelésnek hívni aljas cinizmus.

Gulyás Gergely kedden azt mondta, az iparűzési adó felezésével mintegy 150 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Budapest adóbevétele a 2017-es szintre esik vissza, amikor a 294 milliárd forintot fizettek be a kis-, közepes és egyéni vállalkozások a főváros kasszájába.

A Lánchíd ára

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szombaton úgy reagált, Orbán Viktor ezzel a döntéssel kivégezte az önkormányzatiságot. A városvezető szerint az adónem a közszolgáltatások legfontosabb alapja, melyeket végveszélybe sodor az adónem felezése, míg a vállalkozásoknál ez amúgy is alacsony költségként jelent meg, nekik ez a lépés nem jelent érdemi segítséget. A politikus azt írta, ezzel a döntéssel az önkormányzatoktól nagyjából a Lánchíd felújításának árát veszik el (26,8 milliárd forint), amelyből a közvilágítást, a köztisztaságot és a zöldfelületek fenntartását fizetik.

Gulyás Gergely viszont pártpolitikai vitákat lát a kormány és a főváros vezetése között. A kancelláriaminiszter azt mondta: nem gondolja, hogy a keresztény konzervatív politikusok tehetségesebbek lennének Karácsonynál. Szerinte a költségvetés átrendezése megoldaná a pénzügyi problémákat.

Rovatok