Index Vakbarát Hírportál

Az otthontámogatási program új elemekkel bővül a mai naptól

2021. január 1., péntek 12:10

Új év, új lehetőségek a magyar családoknak, indul Magyarország eddigi történetének legnagyobb otthonteremtési programja – hangsúlyozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter az MTI-hez eljuttatott közleményében. A közösségi oldalán Novák Katalin úgy fogalmazott:

a programmal az a céljuk, hogy mindenkinek biztos fedél legyen a feje fölött.

A tárca nélküli miniszter kiemelte, azt szeretnék, hogy Magyarországon a lehető legjobb körülmények között, a lehető legnagyobb biztonságban tudják várni és nevelni gyermekeiket a családok.

Sok kedvezmény új építésű házak esetén

Az otthonteremtési program egyik pontjaként január elsejétől lecsökkentik az

új építésű ingatlanok áfáját 27-ről 5 százalékra.

Ráadásul, ezt az 5 százaléknyi áfát sem kell kifizetni azoknak, akik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igénybe veszik az új építésű ingatlan vásárlásához. Vagyis

akik mostantól, csokkal új építésű ingatlant vásárolnak, vagy építtetnek, azoknak egyáltalán nem kell áfát fizetniük. 

– fogalmazott közösségi oldalán Novák Katalin.

Emellett az illetéket is elengedik azok számára, akik csokkal vásárolnak akár új, akár használt ingatlant.

Felújításra is lehet igényelni

Szintén január elsejével bevezetik az otthonfelújítási támogatást is, melyet Novák Katalin még október közepén jelentett be. A legújabb állami családtámogatást azok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek, és a saját otthonukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni, szépíteni.

A támogatás a felújítási költségek felét, maximum 3 millió forintot térít vissza utólagosan.

Ehhez február elsejétől hozzátesznek egy otthonfelújítási kölcsönt is. Ez elsősorban azoknak szól, akiknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy megfinanszírozzák az otthonfelújítás költségeit. Ők igényelhetik február elsejétől az otthonfelújítási kölcsönt, ami egy maximum 6 millió forintos, maximum 10 éves futamidőre felvehető, maximum 3 százalékos kamatozású ingatlanfedezetű jelzálogkölcsön.

Generációk együttélése

Ezenfelül támogatják a többgenerációs otthonok létrehozását is – mondta Novák Katain, kifejtve: ez a tetőtér-beépítéshez nyújtott csok formájában adott támogatás. Mostantól a csok teljes összegét igénybe vehetik azok, akik egy otthon tetőterét beépítik, ahová beköltözik a fiatalok családja, vagy a még gyermekvállalás előtt álló pár, és ott saját külön bejáratú, saját tulajdonú ingatlant hoznak létre.

Ez a támogatás három gyermek vállalása esetén 10 millió forintos, két gyermeknél 2,6 millió forintos, egy gyermeknél 600 ezer forintos vissza nem fizetendő segítséget jelent.

Ráadásul két gyermeknél 10 millió forintos, nagycsaládnál 15 millió forintos kölcsön is igényelhető a csok tetőtér-beépítésre felhasznált támogatása mellé.

Január elsejétől újdonságot jelent, hogy 5 millió forintig visszaigényelhető az áfatartalom, ha valaki saját maga építkezik – derül ki az MTI közleményéből. Vagyis akik építkeznek, azokra nem az áfa elengedésének szabályai vonatkoznak, hanem 5 millió forintig visszaigényelhetik az áfatartalmat.

Novák Katalin befejezésképp kiemelte azt is, hogy

a közjegyzői díjat is maximálják

azok számára, akik csokkal vásárolnak ingatlant.

Rovatok