Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz szerint Karácsony Gergely miatt lepheti el szemét Budapest utcáit

2021. január 5., kedd 19:54

A Fidesz budapesti szervezete szerint az élhető városhoz megfelelő számú hulladékgyűjtőre és nyilvános vécére van szükség, ehhez pedig nem csökkenteni, hanem növelni kellene a számukat.

Közösségi oldalán – egy keddi bejegyzésben – a párt úgy fogalmazott, Budapest utcái amúgy is rendkívül szemetesek és a köztéri kukákból gyakran „folyik” ki a szemét. Mi lesz akkor, ha a hulladékgyűjtők számát harmadával csökkenti a Karácsony Gergely vezette főváros? – tették fel a kérdést.

Karácsony Gergely miért nem figyelt inkább oda a Lánchíd felújítására, hogy az ne 5 milliárd forinttal drágább legyen? Miért volt szükség a BKV buszmutyira? Miért hagyta csúszni a 3-as metró felújítását, hogy az is drágább legyen? És miért a tanácsadóinak számát növeli a spórolás helyett? – sorolta további kérdéseit a budapesti Fidesz.

A nagyobbik kormánypárt arra reagált, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) a fővárosban egyharmadával csökkentette le a hulladékgyűjtők számát, és a kukák begyűjtését már meg is kezdték a cég munkatársai – erről a Népszavaírt kedden.

A főváros cégei azután kezdtek lázas spórolásba, hogy a kormány karácsony előtt bejelentette: a koronavírus elleni védekezés jegyében felére csökkentik (valójában 1 százalékban maximalizálják) a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók iparűzési adóját, amely az önkormányzatok mesze legjelentősebb forrása. Erről az Index is írt korábban.

A fővárosban a szemeteseket jószerivel csak ott hagyták meg, ahová az FKF más miatt is kijár, így például a busz és villamosmegállókban, amelyek takarítását tavaly óta szintén az FKF végzi a BKV-val kötött szerződés értelmében. A kukák leszedése mellett várhatóan jelentősen csökkentik az egynapos alkalmi foglalkoztatottak számát is, akiket zömében az utcák takarítására alkalmaztak.

Rovatok