Index Vakbarát Hírportál

Benjamin Netanjahu is felköszöntötte a százéves Keleti Ágnest

2021. január 9., szombat 11:52

A külgazdasági és külügyminszter osztotta meg Facebook-oldalán azt a videót, amiben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is boldog születésnapot kíván a magyar–izraeli kettős állampolgárságú tornásznőnek, Keleti Ágnesnek.

A legendás sportoló ma ünnepli 100. születésnapját, első száz évéről mi is megemlékeztünk az Indexen, a vele kapcsolatos cikkeinket itt lehet elolvasni. 

Ágnes története a remény és az inspiráció története

– jelentette ki a videóban Netanjahu, aki felidézte a többi között azt is, hogy a második világháború kitörésekor az ígéretes karrierjén túl akár az életét is elveszíthette volna az akkor 19 éves sportoló. 

Kitért arra is, bár ő túlélte a történelem egyik legsötétebb időszakát, a családja nem volt ilyen szerencsés, édesapját ugyanis meggyilkolták Auschwitzban. A nehézségek ellenére mégis talpra tudott állni, és Magyarország egyik vezető sportolójává vált 10 olimpiai éremmel – tette hozzá.

Felidézte azt is, hogy amikor 1957-ben kivándorolt Izraelbe, és visszavonult az aktív versenyzéstől, testnevelés-oktatóként állt munkába a Tel-avivi Egyetemen, illetve 34 éven át a Wingate Intézetben tanított. Az 1990-es derekáig az izraeli tornászcsapattal dolgozott együtt. 2017-ben pedig megkapta a legmagasabb szintű izraeli polgári kitüntetést. 

Rovatok