Index Vakbarát Hírportál

Eladják az SZFE jelenlegi épületeit, az Ódry Színpad megszűnik

2021. január 10., vasárnap 13:19

Eladják a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) jelenlegi épületeit. Megszűnik az Ódry Színpad, helyette az Uránia Filmszínház lesz az egyetem játszóhelye – értesült az atv.hu. A portál információi szerint a kollégisták már nem a Vas utcába térnek vissza.

2020. december 23-án a Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányhatározat, amely szerint az új campus elkészülésééig a Színház- és Filmművészetért Alapítvány vagyonkezelésébe és az egyetem használatába kerül a 7488. helyrajzi számú budapesti ingatlan „B” épülete.

EZ NEM MÁS, MINT AZ EGYKORI NIKEX KÜLKERVÁLLALAT SZÉKHÁZA, AMELY HOSSZÚ ÉVEKEN ÁT A DUNA TV SZÉKHÁZAKÉNT MŰKÖDÖTT, EGÉSZEN 2011-IG, AMIKOR A TELEVÍZIÓ BEKÖLTÖZÖTT AZ MTV-SZÉKHÁZBA.

A Mészáros utca 48–54. alatt található épület állami tulajdonban van, a mostani kormányhatározat arról rendelkezik, hogy az épület versenyeztetés nélkül kerül a Vidnyánszky-féle alapítvány vagyonkezelésébe, hogy innentől az egyetem használhassa az új campus felépüléséig.

Az SZFE működését hónapok óta bénítja az az ellentét, amely az oktatási intézményre érdemi párbeszéd nélkül kényszerített, Vidnyánszky Attila vezette kuratórium, illetve a diákok és a tanárok között feszül. Ez egyetemi blokádig fajult, az atv.hu eladást firtató kérdésére pedig az SZFE Szarka Gábor kancellár fémjelezte új vezetése úgy válaszolt, az oktatás február 1-i újraindítására koncentrálnak. 

(Borítókép: Tüntetés a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épülete előtt 2020. szeptember 4-én. Fotó: Trenka Attila / Index)

Rovatok