Index Vakbarát Hírportál

A kormányzati kárpótlásról akarnak többet hallani az önkormányzati szövetségek

2021. január 13., szerda 16:02

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) közös állásfoglalásban fogalmazta meg, hogy milyen témák megtárgyalását várják el az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) január 14-i ülésén.

A magyar városok és falvak működőképessége, a településeink polgárainak az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások ellátása a tét

– olvasható az önkormányzati szövetségek vezetőinek, Gémesi Györgynek, Kiss Lászlónak és Karácsony Gergelynek a közös közleményében. Azt szeretnék, ha az alábbiak is napirendre kerülnének a soron következő ülésen:

„A kormány egy fillért sem von magához az önkormányzatoktól”

Január elején Gémesi Györgynek, a MÖSZ elnökének levelére válaszul a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, Orbán Balázs azt írta: 

Levelében az államtitkár azt is írta: a járványügyi védekezésből és a terhek elosztásából az egész társadalom, a gazdasági élet minden szereplője és a magyar állam is kiveszi részét. Orbán Balázs szerint egyes ellenzéki városvezetők állításával szemben:

Az államtitkár szerint az ellenzéki városvezetők nyilatkozataikban több olyan állítást is tettek, amelyek

nem állják ki a valóság próbáját.

Egy január 11-i levelében azt írta:

a baloldali pártok politikai lövészárkokat ásnak az önkormányzatokban, míg mi az együttműködés lehetőségeit keressük.

Gémesi Györgyöt azzal vádolta meg, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetségét felhasználva „kifejezetten hozzájárul” a politikai árokásáshoz.

Kivégezték az önkormányzatiságot?

Még 2020 decemberében, karácsony előtt jelentette be Orbán Viktor, hogy a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók iparűzési adóját januártól a felére csökkentik. A miniszterelnök akkor azzal indokolta a döntést, hogy ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet, és ők a legsérülékenyebbek.

Hát akkor ez kész, ennyi volt. Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését

– reagált a hírre Karácsony Gergely főpolgármester, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az iparűzési adó harminc éve az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja, és

a megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot.

Azt is hozzátette, hogy a kormány intézkedése sok települést „küld padlóra, taszít kilátástalan helyzetbe, veszélyezteti a közszolgáltatások ellátását”, és a veszteségben osztozik Budapest is.

Még a miniszterelnök bejelentése előtt egy hónappal, mikor még csak javaslat volt az iparűzési adó sorsát illetően, Gémesi György az Indexnek azt mondta, abban az esetben, ha az iparűzési adó mint forrás kikerül vagy legalábbis nagyon keményen megcsappan, akkor elláthatatlanok lesznek az önkormányzati feladatok.

Óvodákra, bölcsődékre, önkormányzati intézmények működésének fenntartására fordítják az adónemet, amennyiben ez kiesik, akkor ezt a pénzt pótolni kell

fogalmazott a MÖSZ elnöke az Indexnek. A bejelentés után pedig már azt írta a közösségi oldalán, hogy a magyar önkormányzatiság „kivégzését”, számos magyar település „elkerülhetetlen csődjét” eredményezheti Orbán Viktor „mindenféle érdemi egyeztetés nélkül” tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről.

Rovatok