Index Vakbarát Hírportál

Drasztikusan csökkent a flotta, de folyamatosan takarítja a főutakat és a hidakat az FKF

2021. január 14., csütörtök 12:49

Az FKF Nonprofit Zrt. munkatársai csütörtök délelőtt folyamatosan végzik a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalaknak, a Duna-hidak járdáinak, valamint a kerékpárutaknak a takarítását és síkosságmentesítését. A Főtáv megfelelő képesítéssel és gyakorlattal rendelkező gépjárművezető munkatársai is részt vesznek a munkálatokban.

A cég csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy Budapest több mint 5000 kilométer hosszúságú úthálózatának takarítását jogszabályban meghatározott, szigorú prioritási sorrendben végzik. Ennek megfelelően első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalak síkosságmentesítése és takarítása történik.

A munkálatok során elsőbbséget élveznek a hidak, felüljárók, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as és az M5-ös autópálya, a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai,

továbbá az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, egyéb autóbusz- és közösségi közlekedési útvonalak és a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak.

A mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

Közölték azt is, a rendelkezésre álló téli munkagépek száma az évek alatt drasztikusan – az elmúlt 10 év során 20 százalékkal – csökkent, ugyanakkor a flotta darabszáma a főváros méreteihez képest már korábban sem volt elegendő.

Az elöregedett géppark miatt ráadásul az üzemképesség is csak 55-70 százalék körül van. HA szerda éjszaka kivonult munkagépek közül tíz vált üzemképtelenné, ezeket jelenleg is szerelik.

Az ingatlanok előtti járdák síkosságmentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek kötelessége, lakóház esetében a lakóközösség köteles gondoskodni az épület előtti járdaszakasz takarításáról. Továbbá a közösségi közlekedési eszközök üzemeltetőinek és a kerületi önkormányzatoknak is jelentős kötelezettségük van a maguk területén.

Rovatok