Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely szerint nem lesznek megszorítások Budapesten

2021. január 14., csütörtök 16:49

Teljes körű kompenzációt kért a kormánytól a kieső iparűzésiadó-bevételek pótlására a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége. Kérésükre nem kaptak választ. Így valószínűleg az önkormányzatoknak egyenként kell majd tárgyalniuk a kormánnyal.

Karácsony Gergely szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány másodrangú állampolgárként kezeli a fővárosiakat. Budapest csökkentette saját kiadásait 2021-ben. 

nincs már hova hátrálnunk

– mondta a főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. Karácsony Gergely a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium államtitkáraival folytatott délelőtti tárgyalás után azt mondta, hogy a főváros semmilyen kompenzációra nem számíthat a kormánytól. Ezért a tartalékok felhasználásával próbálják fenntartani a közszolgáltatások színvonalát, azaz

túlélni az évet.

15–20 milliárd forinttal csökkenti a főváros költségvetését az iparűzési adó megfelezése. Ráadásul az év elejére 80 milliárdos lyuk keletkezett a főváros bevételei és kiadásai között a tavalyi járványvédelmi ráfordítások miatt. A működőképesség határán billeg a főváros.

 Karácsony elmondta, 

az alapvető fővárosi közszolgáltatások minőségét nem szeretnék kockára tenni. 

Gémesi György a Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának egyeztetése után elmondta, hogy a 25 ezer fő feletti települések kieső bevételeinek pótlásáról a kormány egyetlen szót sem ejtett. 

A kompenzáció technikai részletei már körvonalazódnak a 25 ezer lakosúnál kisebb településeknél, és semmi ok nincs arra, hogy ez a gyakorlat ne valósuljon meg a nagyobb települések esetében is

– mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Jelen állás szerint minden egyes településnek külön kell megegyeznie a kormánnyal.

Tájékoztató kampánnyal kérnek segítséget a budapesti vállalkozásoktól

A fővárosi önkormányzat tájékoztató kampányban szólítja meg a budapesti vállalkozásokat, ha tehetik, akkor fizessék be a iparűzési adó teljes összegét. A kormány döntése szerint a 4 milliárd forintnál kevesebb bevételt elérő cégek kaphatnak kedvezményt.

Karácsony elmondta, hogy nem terveznek megszorításokat. A tömegközlekedés teljes kapacitással üzemel tovább. A főpolgármester elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben Budapest adja a magyar gazdaság erejének 40 százalékát, a kormány kivérezteti a fővárost. Karácsony úgy reagált Gulyás Gergely kijelentésére, hogy Budapest egy gazdag város, élén egy szegény önkormányzattal. Hozzátette, örülne, ha a kormány a látványberuházások helyett a fontos fejlesztésekre adna pénzt.

Karácsony örvendetesnek nevezte, hogy az uniós helyreállítási alap forrásainak felhasználásába bevonják az önkormányzatokat is. A főpolgármester reméli, hogy ez tisztább és átláthatóbb helyzetet teremt a pénzek elköltésénél. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, hogy a kormány nyitott arra, hogy tárgyaljon a fővárossal vagy a nagyobb megyeszékhelyekkel. Támogatják abban is Budapestet, ha úgy dönt, hogy külön uniós forrásokhoz akar jutni.

A fővárosi idősotthonok lakóinak felét már beoltották

Csütörtökre a budapesti idősotthonok lakóinak 50-60 százaléka kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. Karácsony elmondta, hogy a dolgozók körében alacsonyabb a hajlandóság, mert bizalmatlanok az oltással szemben. Gémesi Györggyel tartott közös sajtótájékoztatóján a főpolgármester kijelentette, hogy pár héten belül már milliós nagyságrendben válnak elérhetővé Magyarországon a vakcinák. Ezért segítenének a tömeges oltások lebonyolításában. Az önkormányzatok bevonását ebben elengedhetetlennek tartják.

Rovatok