Index Vakbarát Hírportál

Tizenkilenc év után ítélték el jogerősen a késelőt

2021. január 14., csütörtök 21:56

Jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki 2001-ben megkéselte egy budai szálloda recepciósát, majd tizenhét évig Mexikóban bujkált – tájékoztatott a Fővárosi Ítélőtábla a portálján. 

A férfi még 2001. szeptember 28-án az egyik társával együtt álnéven, hamis okmányokkal és személyi adatokkal jelentkezett be egy budai hotelbe azért, hogy ott már egy jól bevált módszerükkel lophassanak. A duóhoz később a szállodában csatlakozott a harmadik társuk is. 

Azonban a hotel recepciósa emlékezett a hármasra, mivel a szállodában 2000. novemberében is volt egy lopássorozat, és annak elkövetői személyleírása ráillett a trióra.

A tolvajok nem húzták az időt, este álkulccsal bementek a szálloda német vendégeinek szobájába, és elvittek egy fényképezőgépet meg egy mobiltelefont. Ám eközben a recepciós jelzésére a hotel tulajdonosa és alkalmazottai kérdőre vonták a jómadarakat és dulakodás alakult ki közöttük. A közel húsz év után elfogott férfi akkor egy késsel megvágta az őket leleplezőket. 

A recepcióst a mellkasán és a hasa bal oldalán legalább kétszer közepes erővel szúrta meg, majd elszökött.

A késelő egyik társa szintén lelépett a helyszínről, a másikat a rendőrök a helyszínen elfogták.

A hotel tulajdonosa és segítői nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, a recepciós viszont életveszélyes állapotba került. Életét a gyors orvosi ellátás, a mellkasfeltáró műtét mentette meg.

A késelő tolvaj Mexikóba szökött és hamis személyazonossággal új életet kezdett.

Végül nemzetközi elfogatóparancs alapján fogták el az ottani hatóságok 2018-ban, majd Magyarországra szállították. 2019. február 1-ig letartóztatásban volt, majd óvadék ellenében bűnügyi felügyelet hatálya alatt állt. Az elsőfokú ítélet kihirdetése után végül ismét elrendelték a letartóztatását.

az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék megállapította azt is, hogy a vádlott és egyik társa az 1990-es évektől kezdve többször volt büntetve vagyon elleni bűncselekmények - köztük szállodai lopások – miatt.

A törvényszék tavaly június 24-én a férfit aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt nyolc év fegyházra ítélte, valamint kötelezte csaknem hatszázezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 

a szabadságvesztés időtartamát nyolcról tíz évre súlyosbította.

Rovatok