Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely több figyelmet kér a hajléktalanoknak

2021. január 15., péntek 19:43

A várható hidegre tekintettel arra utasította Karácsony Gergely az érintett fővárosi cégeket, hogy fordítsanak fokozott figyelmet az utcán élő hajléktalan emberekre – közölte a főpolgármester a Facebookon. Beszámolt róla, hogy a hajléktalanellátó szervezetek a következő napokban bővített kapacitásokkal állnak a rászorulók rendelkezésére. Emellett utasította az összes olyan fővárosi céget és intézményt, amelynek munkavállalói közterületen teljesítenek szolgálatot a kijárási tilalom idején is, hogy fokozottan figyeljenek az otthontalan budapestiekre, és ha segítségre szoruló veszélyeztetett embert látnak az utcán, azonnal jelezzék a diszpécserszolgálatnak.

A főpolgármester az ilyen cégek között említette a BKV-t, a BKK-t és a Fővárosi Rendészeti Igazgatóságot.

Karácsony Gergely arra kéri azokat a budapestieket, akiknek jogában áll közterületen tartózkodni este nyolc és reggel öt óra között, hogy legyenek a főváros segítségére a legelesettebbek egészségének és életének megóvásában.

A főpolgármester úgy fogalmazott:

míg egy átlagos városlakónak az éjszakai fagy annyit jelent, hogy meleg paplanba bújik és felcsavarja a fűtést, hajléktalan embertársainknak egy-egy ilyen éjszaka akár az életükbe kerülhet.

Mint írta, sokak életét mentik meg évről évre a felelős és szolidáris budapesti polgárok, akik az utcán járva felhívják a diszpécserszolgálatot, kihívják a krízisautót, ha veszélyeztetett, segítségre szoruló hajléktalan embert látnak a közterületeken. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

a koronavírus-járvány miatti kijárási tilalom miatt azonban csak nagyon kevesen – a munkából hazatérők és indulók, illetve kutyát sétáltatók – járnak az utcán, így egy bajban lévő hajléktalannak kevesebb esélye van rá, hogy valaki időben észrevegye, és segítséget hívjon hozzá.

A főpolgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy nagyon fontos, hogy a hideg időben az emberek odafigyeljenek azokra a szomszédaikra, ismerőseikre is, akik esetleg az otthonukban fagyoskodnak. A kihűléses halálesetek jelentős része fűtetlen otthonokban történik, az egyedül élő, idős emberek a leginkább veszélyeztetettek.

Rovatok