Index Vakbarát Hírportál

Két részletben kapják meg a támogatást az önkormányzatok

2021. január 15., péntek 07:13

Megjelent ugyan a Magyar Közlönyben, hogyan kívánja kompenzálni a kormány a 25 ezer fő alatti településeket a megfelezett iparűzési adóért, mégsem lesz egyszerű dolga az önkormányzatoknak az éves költségvetés összeállításakor. A kormány ugyanis már tavaly rendelkezett arról, hogy a járvány okozta gazdasági nehézségek miatt eltekint az iparűzési adóelőleg feltöltési kötelezettségtől. Ezt az egyébként jellemzően decemberben megszokott összeget is hiányolja a helyhatóságok gazdálkodása, de a helyzetüket tovább nehezítette, hogy decemberben jelentette be a miniszterelnök, hogy a kis- és középvállalkozások megsegítése érdekében felére csökkentik az önkormányzatok számára fizetendő iparűzési adót.

A főleg a nagyobb önkormányzatok által kritizált döntés értelmében a 25 ezer fő alatti települések esetében a kieső összeggel azonos nagyságú támogatást biztosít a kormány, az ennél nagyobbak esetében pedig egyedi kormánydöntés függvénye lesz a kompenzáció összege. Utóbbi kiosztásával kapcsolatban született még tavaly év végén pár döntés – nem kevés kritikát kiváltva azok részéről, akik kimaradtak –, de az önkormányzati érdekképviseletek még csütörtökön is hiába várták, hogy a kormány egyértelműen állást foglaljon a kompenzáció összegéről. 

A közlönyben most megjelent rendelet a kisebb települések számára járó automatikus kompenzáció összegét úgy szabja meg, hogy a 639/2020. (XII. 22.) kormányrendelet 2. § (2) bekezdése szerinti vagy az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 69. paragrafusa szerinti – kizárólag a rendelet 1. paragrafusára tekintettel benyújtott kérelem alapján megállapított – adóelőleg-csökkentés összege, növelve a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39/B. paragrafusa (3) bekezdése szerinti iparűzési adóalap-megállapítást választó adózó adóalapjának a 2021. január 1-jén hatályos önkormányzati adórendeletben megállapított adómérték és az 1 százalékos adómérték különbözetének a szorzatával.

A friss rendelkezés szerint egyébként az így kiszámolt nettó összegként folyósított támogatást két egyenlő részletben kaphatják majd meg a helyhatóságok, legkésőbb 2021. júniusában illetve októberében. 

Rovatok