Index Vakbarát Hírportál

Műemléki védettséget kap a Márványmenyasszony és a Wichmann

2021. január 16., szombat 11:00

A kulturális örökség védelméért felelős, Miniszterelnökséget vezető miniszter azonnali hatállyal elrendelte a Márvány utcai Márványmenyasszony étteremnek, valamint a Kazinczy utcai Wichmann-kocsmának helyet adó ingatlanokra a műemléki védettségi eljárás megindítását – közölte a Miniszterelnökség. Az eljárást gyorsított ütemben folytatják le, addig az ingatlanokon tilos bármilyen bontási vagy építési munkálatot végezni.

A bejelentés előzménye, hogy új tulajdonosa részleges bontási engedélyt kért a Márványmenyasszony étterem épületére, amely annak idején az árvízi hajós és „a legnagyobb magyar” lakodalmának is otthont adott. A reformkori épület az egyik legfelkapottabb szórakozóhely volt a fővárosban, ahová a kor legnagyobb művészei is eljártak.

V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester pénteki Facebook-bejegyzésében közölte, hogy a Márványmenyasszony tervezett lebontásáról írt főépítészi vélemény és az ezen alapuló polgármesteri nyilatkozat hatására a beruházó módosította eredeti terveit, a kormányhivatal pedig úgy engedélyezte a bontást, hogy az ikonikus utcafronti földszintes épületrészt meg kell tartani, és a beruházás során olyan kialakítással kell építkezni, hogy ez a szárny vendéglőként üzemelhessen.

A Wichmann kocsma épülete helyén ötemeletes szállodát terveznek. Pénteken online sajtótájékoztatót tartottak az ügyben, amelyen részt vett Niedermüller Péter polgármester, Szűcs Balázs alpolgármester, az Óvás! Egyesület alapítója, Perczel Anna, Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke és Bojár Iván András művészettörténész, építészkritikus, de sorsdöntő fejleményről nem tudtak beszámolni.

Rovatok