Index Vakbarát Hírportál

Beáll a tartós hideg, sokakat fenyeget a kihűlés

2021. január 17., vasárnap 06:29

Várhatóan emelkedni fog azoknak a száma, akik kihűlés miatt halnak meg – jósolják a hajléktalanszállók vezetői. Az adatok szerint idén októbertől december végéig 54-en veszítették életüket Magyarországon a hideg időjárás miatt. Ez a szám emelkedhet a hétvégén, mivel éjszakánként a fővárosban mínusz 10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. 

A téliesre fordult időjárás miatt egyre több lakossági bejelentés is érkezik a hajléktalanokat segítő civil szervezetekhez, számolt be több fővárosi hajléktalanellátó intézmény is.

Aknai Zoltán, a fővárosi Menhely Alapítvány vezetője szerint ebben az időszakban az utcán élő emberek fokozottan ki vannak téve a kihűlés veszélyének, aminek megelőzésében számítanak a lakosság figyelmére.

Napok óta magas kihasználtsággal működnek az alapítvány szálláshelyei, jelenleg az éjjeli menedékhelyek esetében ez országosan 78 százalékos, a fővárosban pedig 72 százalékos. De mint mondta,

vannak még szabad férőhelyek, amelyeket a rászorulók igénybe tudnak venni.

A zord időjárásra való felkészülés már fél évvel ezelőtt elkezdődött. Nyáron ültek le a fővárosi hajléktalanellátó intézmények, és együttműködési szándéknyilatkozatban összegezték, hogy a hideg idő beálltakor milyen pluszszolgáltatásokat, férőhelyeket tudnak működtetni.

A Menhely Alapítvány vezetője kitért arra is, hogy

a 24 órában működő Krízisautó-szolgáltatásukat

a szélsőségesen hideg éjszakákon megduplázzák, így két autóval fognak járni a fővárosban, valamint az utcai szolgálatok is meghosszabbítják működési idejüket. De nem csak az utcai segítséget növelik ebben az időszakban, hanem

A szállást nyújtó intézmények április 30-ig időszakos férőhelyekkel bővítik ellátásukat, hogy minél több ember tudja fedél alatt lehajtani a fejét.

A Máltai Szeretetszolgálat fővárosi hajléktalanszállói is egyre inkább megtelnek. Az általuk fenntartott szállók 80-85 százalékos kihasználtsággal működnek. Tájékoztatásuk szerint

a létszám akkor kezd fokozatosan emelkedni, amikor beáll a tartós hideg, és az utcán élő emberek közül egyre többen húzódnak fűtött, fedett helyre.

A szervezet budapesti intézményei a téli időszakra megnyíló ideiglenes szállásokkal együtt akár 400 embert is képesek befogadni éjszakánként, helyhiány miatt senkit nem utasítanak el. A Szeretetszolgálat intézményeiben a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt fokozott fertőtlenítést végeznek, belépéskor megmérik a hajléktalan emberek testhőmérsékletét.

A Magyar Vöröskereszt is növelte az utcai szolgálatok számát, illetve takarót, hálózsákot és izofóliát is osztanak az embereknek a szokásos forró ital és kiegészítő élelmiszer mellett. Tájékoztatásuk szerint a szállást nyújtó intézményeikben jelenleg elég magas a kihasználtság, de különleges helyzetben,

extrém hideg esetén is találnak megoldást, hogy elhelyezzék a rászorulókat. Ehhez a tárgyi feltételek adottak, csak a helynek vannak szűkében.

A férőhelyek szűkösségére lehet megoldás a Nagykanizsán már felállított

mobil iglu.

Ahogy arról már korábban írtunk, a települések hajléktalanellátásában az időszakos férőhelyek kiegészítésére segítséget nyújthat a hőszigetelt sátor, ahol a külső környezethez képest akár 15 fokkal magasabb hőmérséklet érhető el.

A Budapest Bike Maffia egy bringás közösségből alakult szervezet, amely ételosztással segít évek óta a fedél nélkül maradt rászorulóknak. Havasi Zoltán, a csapat vezetője hangsúlyozta, hogy idén a kijárási korlátozás miatt kevesebb bejelentés érkezik hozzájuk rászorulókról, és ők is kevesebben tudnak este 8 óra után élelmiszercsomaggal útnak indulni.

A következő néhány napban kisbusszal és biciklivel pásztázzuk a főváros belső kerületeit. Az élelmiszer mellett pedig sálakat, takarókat, meleg holmikat viszünk azoknak, akik a szabad ég alatt éjszakáznak.

Mint kiemelte, a cél az, hogy azok, akik az utcán rekedtek, biztonságos, fűtött helyre kerüljenek. A Bike Maffia kitért arra is, hogy a hideg időben nem csak az utcán élők lehetnek veszélyben. Szerintük a karantén és a kijárási tilalom miatt

könnyen magukra maradhatnak az emberek fűtetlen vagy rosszul fűtött lakásukban.

Ezért arra kérik a lakosságot, hogy akik tehetik, a munkájukból fakadóan vagy épp kutyasétáltatás közben éjszaka is fokozottan figyeljenek, és jelezzenek a Diszpécser Szolgálatnak, ha veszélyben lévő hajléktalan emberrel találkoznak.

A fővárosban és Pest megyében

a Regionális DiszpécserSzolgálat elérhetősége: +36 1 338 4186.

A Máltai Szeretetszolgálat is arra kéri az este nyolc óra után közlekedő, munkából hazatérő vagy éppen kutyát sétáltató embereket, hogy ha földön fekvő, átázott ruhájú, mozdulatlan, sérült embert látnak, értesítsék a területi, 24 órában elérhető diszpécserszolgálatot, amely rövid időn belül krízisautót küld a helyszínre, vagy súlyosabb esetben hívják a 112-es segélyhívót.

Vidéken is probléma a kihűlés

A Magyar Szociális Fórum tájékoztatása szerint a fővárosban a fagy kevesebb áldozatot szedett az előző évekhez képest, de még így is magasak a számok. December végéig 54-en haltak meg a hideg miatt, a többségük

fűtetlen lakásokban hűlt ki,

illetve kórházba szállítás közben vagy a beszállítása után, mert már nem tudtak rajta segíteni – részletezték az okokat.

A kihűléses elhalálozások területi összetételéről az MSZF azt írta, hogy az elhunytak többsége kistelepüléseken élt, sokan közülük mélyszegénységben. Korábban a városokból került ki az áldozatok többsége. Többnyire magányosan élő, idős emberekről van szó. Ez arra utal, hogy

a szociális gondoskodás még mindig sok kívánnivalót hagy maga után

– olvasható a Magyar Szociális Fórum legfrissebb jelentésében.

(Borítókép: Menhely Alapítvány munkatársai segítenek egy hajléktalan férfinak egy fővárosi villamosmegállóban. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok