Index Vakbarát Hírportál

Ferihegyen készülnek a tömeges utasforgalomra

2021. január 19., kedd 16:20

Egyre biztosabbnak látszik, hogy az oltást igazoló vakcinaútlevél váltja fel a tesztigazolásokat a nemzetközi közlekedésben, így a légi forgalomban is. 

Jelenleg a PCR-tesztek eredményéről a tesztet követő 24–48 órán belül elektronikus értesítést kapnak a szűrést igénybe vevők. Az antigéngyorsteszt eredményéről a tesztelést követő 15–20 percben, szintén e-mailben kaphatunk tájékoztatást, ami akár magyar, akár angol nyelven kérhető. 

Az Mfor.hu megkérdezte a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airporttól, milyen eszközökkel fogják hitelesíteni az újfajta okmányokat a minél gyorsabb áthaladás érdekében. Válaszában a ferihegyi cég azt írta, hogy a z oltási igazolványok összehangolása a légitársaságok feladata lesz, ha erről döntés születik.

Már hónapokkal korábban megkezdtük a felkészülést, hogy a hatóságok és az egyes országok kormányzata által hozott szabályozásokat a lehető leghamarabb érvényesíteni tudjuk a repülőtéren, valamint a légitársaságokat és földi kiszolgálópartnereket támogassuk a szükséges helyszínnel, digitális infrastruktúrával

– hangsúlyozta a Budapest Airport, hozzátéve, hogy már egy éve rendelkezésre állnak a teszteken pozitívnak mutatkozó utasok elkülönítésére szolgáló helyiségek. Ha a hőkamerás vagy hőmérős vizsgálat és a koronavírusteszt alkalmával  felmerül a fertőzés gyanúja, akkor az illetőt az elkülönítőhelyiségbe kísérik, onnantól pedig a hatósági eljárásrend lép életbe. Ezt követően extra fertőtlenítést végeznek az érintett területeken.

fertőtlenítő takarítás egyébként is rendszeres, és szellőztetőrendszer gondoskodik a megfelelő légcseréről. A terminálok minden pontján automata kézfertőtlenítőket helyeztek ki, automata poggyászfeladó és utasfelvételi kioszkok működnek. A személyzet számára kötelező a maszk viselése, és ahol ez megoldható volt, térelválasztó plexit telepítettek a személyzet és az utasok közé.  Az előírt másfél méteres védőtávolság betartatása érdekében padlómatricákat, a tranzitterületen pedig minden második ülésre tiltómatricákat helyeztek ki, és ha netán szükségessé válna, koordinálják a sorba állást. Ez persze még hiú reménynek tűnik, hiszen jelenleg alig lézengenek az utasok Ferihegyen, a tavalyi év végén és az idei elején is csupán néhány tízezren repültek Ferihegy érintésével.   

Rovatok