Index Vakbarát Hírportál

Utolsó figyelmeztetést kapott Pécs polgármestere

2021. január 22., péntek 14:42

Nehéz helyzetben van az ellenzéki támogatással székhez jutott Pécs polgármestere, Péterffy Attila, ugyanis kezdenek felrobbanni a többpárti összefogás aknái a városházán. Az ellenzéki pártok csütörtökön 12 pontos ultimátumot fogalmaztak meg a városvezetőnek, aki ma közleményben reagált a koalíció együttműködési feltételeire. 

2019 ősze óta tartó személyes konfliktusok után lépett kockázatosat Péterffy Attila – írta a SzabadPécs tavaly decemberben, arra utalva, hogy az összefogás pártjainak képviselői között folyamatos a pozícióharc. Történt, hogy a városvezető saját hatáskörében és egyszemélyes döntése után, 2020 decemberében kinevezett egy harmadik alpolgármestert, Nyőgéri Lajost is a testület élére.

Bognár Szilvia és Ruzsa Csaba mellett újabb alpolgármester kezdi meg a munkát a város élén. Nyőgéri Lajos a szociális, népjóléti és lakásgazdálkodás területéért fog felelni, személyét többkörös egyeztetést követően választottam ki.

– állt a polgármester akkori közleményben. 

Nyőgéri Lajosnak nem volt önkormányzati munkaviszonya, a testületnek sem volt tagja, viszont a helyi szocialistákhoz köthető vállalkozó a kampányban nyújtott segítségéért cserébe gazdasági bizottsági tagsághoz jutott. Összeférhetetlenség miatt cégeit kényszertörléssel megszüntették, és eltiltották a cégvezetéstől is

A Szabad Pécs cikksorozatban írta meg a korábbi torzsalkodásokat, a lap úgy véli, hogy az MSZP-s térnyerés a cél, amelyhez Péterffy Attila nyújt segítséget.

A gond ezzel az, hogy a 2019-es önkormányzati választáson nem az MSZP győzött, hanem egy »civil és szakértői« koalíció

– mondta az újságírónak egy helyi képviselő.

Januárban kiderült, hogy Péterffy Attila mégsem hármasban képzelte el, így az amúgy konszenzusos jelöltet, de a kiszivárgott hírek szerint a polgármesterrel rossz viszonyt ápoló Demokratikus Koalíció tagját, Bodnár Szilviát eltávolította alpolgármesteri székéből. Ez lehetett a pont az i-n, ugyanis az ellenzéki pártok 12 pontos ultimátumot küldtek a polgármesternek, amelyben többek között arra kérik, hogy tegyen eleget a választási ígéreteknek. Az aláírók közt van a DK négy, a Momentum három, a Párbeszéd egy képviselője. A dokumentumban azt követelték, hogy

Péterffy Attila a sajtónak elküldött közleményében a választási program betartását és egyeztetést ígért a pécsiek érdekében. 

Továbbra is számítok a városvezető frakciók valamennyi képviselőjének elkötelezett munkájára. Egyeztetni fogok velük, a tárgyalást azonban én nem a sajtó bevonásával óhajtom lefolytatni

– írta a polgármester. 

A Momentum a közösségi médiában nyilvánosságra hozta az összellenzéki követeléseket, pontosabban a koalíciós együttműködés alapfeltételeit fogalmazták meg Péterffy Attila polgármester felé. 

A választási győzelem óta eltelt tizenöt hónap alatt a 2010 előtti múltba forduló folyamatok indultak el Pécsett az önkormányzat működésében. Számos esetben jeleztük Péterffy Attila független polgármesternek, hogy letért az útról. Eddig viseltük el, hogy szép szóval, belső megbeszélésekkel nem megyünk semmire. Mi, e levél aláírói, tartjuk magunkat az eredeti vállalásainkhoz. Koalíciós működésünk alapfeltételeit itt olvashatja:

Rovatok