Index Vakbarát Hírportál

Holnaptól letölthető az Orbán-kormány ingyenes digitálisjólét-szoftvercsomagja

2021. január 24., vasárnap 13:14

Hétfőtől válik elérhetővé az ingyenesen letölthető digitálisjólét-szoftveralapcsomag – tudatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel.

A minisztérium tájékoztat róla, hogy a digitális jóléti 

szoftveralapcsomag könnyen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely nyílt forráskódú megoldásokkal helyettesíti a drága operációs rendszereket és irodai programokat.

A díjmentesen letölthető csomag olyan programokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a számítógépes munkavégzés, tanulás és szórakozás mellett a hivatali ügyek elektronikus intézését is. 

Az alapcsomag felgyorsíthatja a nyílt forráskódú szoftverek elterjesztését, amelyeknek használói jelentős összeget takaríthatnak meg

– fejtette ki Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára.

A politikus arról is beszélt, hogy a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztése és terjesztése hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen sajátítsák el a legfontosabb digitális készségeket. 

Az államtitkár kitért arra is, a digitálisjólét-szoftveralapcsomagba elsősorban magyar kis- és középvállalkozások által fejlesztett vagy testreszabott szoftverek kerültek be.

Arról is informál az ITM, hogy az alapcsomag minden programja, a telepítést és a használatot segítő összes útmutató, segédlet és oktatóanyag magyar nyelvű. Ezenfelül 

az idősebbek testreszabott, felhasználóbarát profilt kérhetnek, a gyermekeknek biztosított fiókokban pedig nem engedik betölteni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által veszélyesnek minősített oldalakat.

A digitálisjólét-szoftveralapcsomag a www.szoftveralapcsomag.hu oldalról tölthető le január 25-étől.

Rovatok