Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: Jön a takarókalkulátor

2021. január 25., hétfő 18:47

A japánok is dicsérik a magyar családtámogatási rendszert, amit 2010 óta építünk. Korábban bűnöket követtek el a fiatalokkal szemben, egyáltalán nem támogatta őket a baloldali kormány. Mi folyamatosan építkezünk, és ennek már komoly eredményei látszanak – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin beszámolt róla, hogy a jövő évtől bevezetik a 25 évnél fiatalabbak személyijövedelemadó-mentességét, amihez hasonló csak Lengyelországban van. Szerinte erre szükség van ahhoz, hogy megvethessék a lábukat, és elkezdhessék az életüket. A gyermekvállalási kedvet is, ahogy tudja, támogatja a kormány, hogy Magyarországnak hosszú távon is helye legyen Európában – fogalmazott a miniszter. Hozzátette:

Az elmúlt tíz évben nálunk nőtt leginkább Európában a gyermekvállalási kedv, amit igyekeznek megkönnyíteni. Ráadásul negyven éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma, mint tavaly.

Novák Katalin úgy véli, hogy a koronavírus-járvány a családtámogatások fontosságát is felerősítette:

A családok számára talán az egyik legnagyobb nehézség, hogy egy éve élünk ezek között a megváltozott körülmények között. Ha nem lett volna a nyári fellélegzés, a családtagok közül sokan nem is tudtak volna egymással személyesen időt tölteni. A magyar családok mégis megerősödve tudnak kikerülni ebből a helyzetből, ha gazdaságilag tudjuk őket segíteni. A mostani helyzet rámutatott, milyen fontos számunkra a család.

A miniszter szerint Magyarországon mindent megtett a kormány annak érdekében, hogy az élet hasonló ritmusába térjen vissza, legyen szó óvodáról, iskoláról, munkahelyekről. Sikerült megfékezni a járványt már az első szakaszában, de hozzá kell tenni: minden elveszített élet tragédia a családok számára. A második hullám alatt is a legrosszabbra készült a kormány, bevezettek számos védelmi intézkedést, így az életnek nem kellett leállnia, számos más országgal szemben – mutatott rá Novák Katalin, aki szerint alkalmazkodni kellett, hogy mindenki igénybe tudja venni például a babaváró támogatást, otthonteremtési támogatást, a csokot vagy a nagyszülői gyedet.

Érezniük kellett a fiataloknak, a családalapítás előtt állóknak vagy a gyermeküket egyedül nevelőknek, hogy törődünk velük. Kitoltuk a határidőket és rengeteg pluszkedvezményt vehettek igénybe az emberek 

– sorolta a miniszter. Hozzáfűzte:

A fiatalok egyre tudatosabbak, mindennek utánanéznek és megtervezik az életüket, legyen szó családról, otthonról vagy hitelről. Van egy mondás: addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér, és ezt ők megfontoltan betartják. Egy kalkulátort is tervezünk, hogy segítsük őket.

Rovatok