Index Vakbarát Hírportál

Felfüggeszti tevékenységét Magyarországon a Frontex

2021. január 27., szerda 18:18 | aznap frissítve

Az Európai Unió határőrizeti szerve felfüggeszti tevékenységét Magyarországon – ezt a Frontex szóvivője, Chris Borowski meg is erősítette az EUrológusnak.

A döntés annak az eredménye, hogy 

az Európai Bíróság december 17-i ítéletében, sok egyéb mellett kimondta, hogy Magyarország jogellenesen kényszeríti vissza az illegális határátlépőket Szerbiába, és ezt a tevékenységét azóta sem függesztette fel.

A Európai Bíróság szerint azzal, hogy a magyar rendőrség kényszerrel a magyar–szerb határtól pár méterre található kerítés túloldalára kíséri a kérelmezőket, egy olyan földsávra, amelyen nem áll rendelkezésre semmilyen infrastruktúra,

az uniós „kiutasítási” irányelv értelmében vett kitoloncolást hajt végre, ezzel pedig uniós és nemzetközi jogot sért Magyarország.

Az uniós hatóság úgy véli, az érdekelteknek a gyakorlatban nincs más választásuk, mint hogy ezt követően elhagyják Magyarország területét, és Szerbiába távozzanak, jogorvoslati lehetőség nélkül.

A Frontex szóvivője hangsúlyozta, hogy a magyar kormány semmit nem tett még azért, hogy az uniós jogot sértő rendelkezésekkel felhagyjon, változtasson azokon, így 

ha a Frontex továbbra is részt venne a magyarországi határvédelmi tevékenységekben, akkor szembekerülne az uniós joggal.

Az EUrológus beszámol róla, hogy a Helsinki Bizottság követi figyelemmel a jogellenesen visszaküldött menedékkérők helyzetét, a szervezet szerint 

2016 júliusa óta körülbelül ötvenezer embert kényszerítettek a határ szerb oldalára a magyar rendőrök.

Rovatok