Index Vakbarát Hírportál

A HM cáfolja az ösztöndíjat, Orbán Gáspár tanulószerződéssel mehetett brit képzésre

2021. január 27., szerda 16:30

A Honvédelmi Minisztérium a HVG-nek megerősítette, hogy valóban Orbán Gáspár volt az egyik magyar tiszt, aki a Sandhurst Királyi Katonai Akadémia képzésén részt vett tavaly. 

Ugyanakkor cáfoljuk, hogy a képzésen HM-ösztöndíjasként vettek volna részt

– írta a tárca. Efféle ösztöndíjra, kiképzésre jelentkezéssel az állományilletékes parancsnok felterjesztése alapján és az adott szakterületért felelős szerv jóváhagyásával küldhető jelölt. 

Az állományilletékes parancsnok a kiválasztás során figyelembe veszi a jelölt egyéni motivációját, alkalmasságát, nyelvi felkészültségét, végzettségét, tervezett beosztását, feladatkörét, szakmai előéletét, ideértve a polgári életben szerzett tapasztalatot is

– közölte a minisztérium. Ilyenkor tanulószerződést kötnek az illetővel, és szükséges az állományilletékes parancsnok vezénylési parancsa is. 

A tárca korábban már cáfolta, hogy a miniszterelnök fia kivételezésben részesült volna, de a Telex  értesülései szerint Orbán Gáspár pont tanulószerződést kötött a HM-mel, amelyben vállalta, hogy öt évig itthon szolgál a minisztérium támogatásáért cserébe. 

Rovatok