Index Vakbarát Hírportál

A főváros megkönnyíti a nyugdíjasházba költözést az idős hajléktalanoknak

2021. január 28., csütörtök 16:45

Részletfizetési lehetőséget biztosít a fővárosi önkormányzat a hajléktalanoknak nyugdíjasházi lakások bérlésére − döntött a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva Karácsony Gergely főpolgármester.

A szociális alapon biztosított részletfizetési lehetőségre éjjeli menedékhelyen vagy átmeneti szálláson élő hajléktalan emberek jogosultak, 

NEKIK NEM EGY ÖSSZEGBEN KELL MEGFIZETNI A NYUGDÍJASHÁZBA BEjutáS KÖLTSÉGÉT, AMI JELENLEG TÖBB MILLIÓ FORINT.

A cél az, hogy a rossz lakhatási körülmények között élő nyugdíjas emberek számára is lehetővé tegyék a beköltözést nyugdíjasházi lakásokba. Az így bérlővé váló lakót szociális munkás segíti a megváltozott körülményekhez alkalmazkodó életvitel kialakításában, és támogatja beilleszkedését a nyugdíjasház lakóközösségébe.

Mint írják,

a bérbeadás ezen alesetének bevezetése szociálpolitikai szempontból egyébként is indokolt, sürgősségét pedig a koronavírus-járványhoz kapcsolódó életvédelmi feladatok indokolják.

A jogszabály szerint a lakás bérlője havonta köteles fizetni a térítési díj megállapodás szerinti részletét, valamint a lakbért is. A részletfizetés összegét évente felülvizsgálják. A fővárosi önkormányzat tulajdonában 391 nyugdíjasházi lakás van.

A rendelet szerint a főváros jogosult felmondani a bérleti szerződést, ha a bérlő három egymást követő hónapban nem teljesíti részletfizetési kötelezettségét.

A főpolgármester emellett kihirdette 

a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat együttesen megillető források idei megosztását.

Eszerint a kerületi önkormányzatokat 118,8 milliárd (46 százalék), a Fővárosi Önkormányzatot 139,7 milliárd forint (54 százalék) illeti meg.

Karácsony Gergely kihirdette Budapest 2026-ig szóló környezetvédelmi programját (BKP 2026) is, melynek fő feladata Budapest környezetének védelme, állapotának javítása, valamint mindezzel összhangban a fővárosi fejlesztések környezeti szempontú megalapozottságának elősegítése.

Rovatok