Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: 680 milliárd forintos beruházás érkezik Dél-Koreából

2021. január 29., péntek 10:18

Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházása valósul meg a koreai SK Innovation cég által − jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A külügyminiszter pénteken online tárgyalt a koreai cég vezetőivel, ami során egy

2,3 milliárd dolláros (681 milliárd forint) beruházásról állapodtak meg,

amelyet a Fejér megyei Iváncsán valósítanak meg. A beruházás az elektromos akkumulátorok gyártása területén már idén megindul, ez 

700 ezer négyzetméternyi területet érint.

A kormány az infrastruktúra fejlesztése érdekében támogatni fogja a beruházást, amelynek összegéről egyelőre nincs végleges megállapodás.

Az elektromos autókba akkumulátorokat gyártó cég 2500 új munkahelyet biztosít majd a magyar munkavállalók számára.

A külügyminiszter kiemelte, hogy az idei év igazán nehéz volt a beruházások területén, Magyarországnak egy „öldöklő versenyben kellett helytállnia” ebben a súlyos gazdasági helyzetben.

Aki megnyeri magának az elektromos autók beruházásait, az a jövőt nyeri meg

− hangsúlyozta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy az elektrifikált autók értékesítési statisztikái folyamatosan emelkednek. Tavaly 52 millió fölé emelkedett ezeknek a járműveknek az eladása, és abban reménykedik, hogy egy évtized alatt akár megtízszereződhetnek az eladási arányok.

Az SK Innovationnek már működik egy gyáregysége Komáromban, egy második építés alatt áll, vagyis ez lesz a harmadik. Az újabb beruházást a dél-koreai állami hírügynökség már 2020 őszén megszellőztette, de a cég akkor még azt állította, nincs még végleges döntés az újabb magyarországi gyárról. Közleményében azt írta az SK Innovation, hogy valóban bővíteni tervezik az európai kapacitásukat, és egyelőre helyszínt keresnek az új beruházáshoz – számolt be a G7.

Rovatok