Index Vakbarát Hírportál

A kormányzati elvonások súlyos helyzetbe hozták a fővárost

2021. február 1., hétfő 19:02

Ha így marad minden, ahogy a kormány megrajzolta számunkra, akkor ez egy teljesíthetetlen év lesz. Novemberre fizetésképtelenné válhat a főváros, azaz a működési kiadásainkat nem tudjuk finanszírozni 

– mondta el Budapest gazdasági helyzetéről Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes az Index Kibeszélő című műsorában. 

Tényleg csődbe mehet a főváros? - A Kibeszélőben Kiss Ambrus

Kiss Ambrus szerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés mellett jelentős kormányzati elvonások is sújtják a fővárost, amely miatt hamarosan alapvető közszolgáltatások kerülhetnek veszélybe. 

A főpolgármester-helyettes szerint nem jogos az a kritika, hogy a főváros ne vette volna ki a részét a járvány elleni védekezésből, ők is végeztek ugyanis teszteket, nemcsak a saját intézményeikben, de a budapestiek körében is. 

Azt azonban elismerte, hogy a kormányzat számára is terhet jelent a járványhelyzet, ugyanakkor szerinte a fővárosnak nincs olyan mozgástere, mint az államnak. 

2021-re eljutottunk odáig, hogy nem tudjuk megoldani ezt a feladványt, ha a kormány nem kompenzálja az iparűzési adó kiesését. 

Kiss a műsorban leszögezte: nem arról van szó, hogy a főváros vezetése ne akarná tudomásul venni a válság jelentette forráscsökkenéseket, a kormányzati megszorításokat azonban nem hajlandók elfogadni, mert azok szerintük „teljesen indokolatlanok szakmai szempontból”. 

A főpolgármester-helyettes a műsorban beszélt még arról is, hogy leállhat-e a tömegközlekedés a fővárosban, mennyibe kerül majd a budapestieknek a Lánchíd-felújítása, és mikorra készülhet el. 

Rovatok