Index Vakbarát Hírportál

Völner Pál szerint a Politikatörténeti Intézet tönkre fogja tenni Borsos Miklós egykori vári lakását

2021. február 1., hétfő 15:48

A Politikatörténeti Intézet a budai Várba, Borsos Miklós szobrászművész egykori lakásába költözik, amivel tönkre fogja tenni azt – erről Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára írt Facebook-oldalán hétfőn.

Mi lehetne jobb hely a kommunista párttörténeti kutatásokhoz, mint Borsos Miklós szobrászművész egykori lakása, amely most múzeumként, emlékszobaként működik? A budai várnegyed baloldali polgármestere úgy döntött: a rendszerváltáskor Párttörténeti Intézetből Politikatörténeti Intézetté vedlett szervezet használhatja a középkori alapokra épült házban lévő 120 négyzetméteres lakást. Havonta mindössze nettó 24,5 ezer forintot kell fizetniük az elvtársaknak. Ezért cserébe gótikus ülőfülkék mellett elhaladva mehetnek fel a lakásba, amelyben például a művész firenzei reneszánsz székeiben ücsörögve elemezgethetik, dicsőíthetik majd a marxista tanokat

– fakadt ki az államtitkár, és közölte, attól tart, hogy teljesen le fogják lakni a korábbi években nagy odafigyeléssel felújított múzeumlakást.

Eddig ugyanis a Kossuth téren bitorolták egy állami épület egyik részét

– magyarázta, és hozzátette, hogy korábban a Néprajzi Múzeumnak, most pedig a Kúriának otthont adó Igazságügyi Palotából csak hosszú pereskedés után lehetett kitenni őket, ahol állítólag borzasztó állapotokat hagytak maguk után, ezt megerősítendő pedig hamarosan képeket is közöl majd. Völner Pál továbbfűzte a gondolatot:

Mindez persze sajnos nem meglepő: amire ráteszik a kezüket, azt általában tönkreteszik. Ezt tették az országgal is, akárhányszor csak hatalomra jutottak

– jegyezte meg bejegyzésében a politikus.

A Politikatörténeti Intézet régóta szálka a kormány szemében, egyebek között valóban azért, mert tényleg csak évek óta tartó pereskedés után sikerült eltávolítani korábbi székhelyéről – ahol örökös és ingyenes használati jogot kapott a rendszerváltás idején a szocialista párttól – a rendszerváltás iratanyagát őrző és kutató szervezetet. A kormány még 2017-ben döntött arról, hogy visszaköltöztetné a Kossuth térre, a Néprajzi Múzeum helyére a Kúriát, ekkor írt alá szándéknyilatkozatot erről Darák Péter, a Kúria elnöke, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetője és Polt Péter legfőbb ügyész. 

A vita tárgyát az képezte, hogy a kormány szerint az adományozói szerződés, valamint az 1996-os új, mely alapján a használati jogot az állami vagyon akkori kezelőjével egyetértésében a Földhivatalban bejegyezték, jogszabálysértő volt. A kormány ezért pert indított a használati jog törléséért és az ingatlan kiürítéséért. A Kúria öttagú tanácsa először 2018-ban tárgyalta az ügyet, és akkor a kiürítési kérelmet jogtalannak ítélte, bár jogsértőnek találta az épülethasználati jogot bejegyző szerződést. Később pedig már valóban a kormány javára döntött. 

Az intézet hajlott volna a megegyezésre, az állam azonban nem akart fizetni az épület használati jogának megszerzéséért. 

Rovatok