Index Vakbarát Hírportál

Áder János: a járvány lendületet adhat a klímavédelemnek

2021. február 8., hétfő 12:31

Az Egyesült Államokban az idei kampányban volt először meghatározó téma a klímapolitika; a klímaváltozás elleni küzdelem Joe Biden új elnök választások után megfogalmazott négy fő célja közt is szerepel − jelentette ki Áder János köztársasági elnök a Kék Bolygó című podcastban, amelyben Bartus Gábor környezetgazdásszal beszélgetett az új amerikai elnök klímapolitikájáról.

Joe Biden első intézkedései közt jelentette be, hogy az Egyesült Államok újra csatlakozni kíván a párizsi klímaegyezményhez, leállította a Keystone olajvezeték építését és az északi-sarkvidéki vadrezervátumban az olajfúrásokat, valamint felállított egy közgazdasági munkacsoportot az üvegházhatású gázok kibocsátása hatásainak vizsgálatára.

Bartus Gábor látványosnak nevezte a kezdetet, azonban hozzátette, hogy az amerikai elnökök eddig nem igazán tudtak befolyást gyakorolni az amerikai gazdaság üvegházhatásúgáz-kibocsátására. Lényeges változást olyan technológiai, üzleti változások, mint a palagáz-technológia, továbbá az amerikai legfelsőbb bíróság döntései hoztak.

Áder János megjegyezte:

Az Egyesült Államok világszinten nagyjából a levegőszennyező anyagok kibocsátásának 15 százalékáért felelős, Kínával együtt pedig több mint a harmadáért felel, amiből az látszik, hogy Kína és az Egyesült Államok nélkül nem lehet hatékony klímapolitikát folytatni.

Hozzátette: szerinte Donald Trump volt amerikai elnököt joggal nevezték klímaszkeptikusnak, de hivatali ideje alatt nem nőtt országa kibocsátása, sőt a koronavírus-járvány hatására 2020-ban mintegy 9 százalékkal csökkent.

Bartus Gábor úgy véli, olyan intézkedésekre kellene törekedni, amelyek a gazdaság logikájába építik be a környezetvédelmet. Jó példaként említette az európai árrendszert a szén-dioxid-kibocsátás esetén. Ezt Áder János is kiszámítható módszernek nevezte, mert a cégek felkészülhetnek arra, milyen környezetpolitikát és fejlesztéseket kell megvalósítaniuk – írja az MTI.

A köztársasági elnök kitért arra, hogy Biden 2000 milliárd dollárt − az Egyesült Államok GDP-jének 10 százalékát − fordítana klímacélokra, de a köztársasági elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek elérése az átlagemberektől is szemléletváltást igényel.

A közgazdász szerint ha környezeti adókkal vagy más technikákkal beáraznák a gazdaságba a környezetszennyezést, akkor létre lehetne hozni egy szabadkereskedelmi övezetet, az ezen kívül esőktől pedig kikényszeríthetnék a környezetvédelmi beruházásokat. Ha az Egyesült Államok, Kína és az EU így gondolkodna, ahhoz mindenkinek alkalmazkodnia kellene.

Erre azért is nagy szükség lenne, mert ha nincs a koronavírus-járvány 2020-ban, akkor messzebb lenne a világ most a párizsi célkitűzésektől, mint öt évvel ezelőtt 

− tette hozzá Áder János.

Rovatok