Index Vakbarát Hírportál

Eltűnnek a dízelbuszok a Bajcsy-Zsilinszky útról és a Baross utcából

2021. február 8., hétfő 11:49

Eltűnhetnek a dízelbuszok a belvárosban a Bajcsy-Zsilinszky útról és a Baross utcából, ugyanis trolibusz közlekedhet majd Kőbányára. Idén megkezdődik a Kőbánya alsóig közlekedő 9-es busz pesti szakaszának ehhez szükséges átalakítása − írta Facebook-oldalán Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke.

A FEJLESZTÉSNEK KÖSZÖNHETŐEN SZÁZ SZÁZALÉKBAN ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ JÁRMŰVEKKEL LEHETNE KÖZLEKEDNI A BELVÁROSBÓL JÓZSEFVÁROSBA ÉS KŐBÁNYÁRA

− írta, hozzátéve: ezzel nemcsak körülbelül tízzel kevesebb környezetszennyező dízelbusz járna Budapesten, de eltűnne a Bajcsy-Zsilinszky útról és a Baross utcából az összes ma ott közlekedő dízelbusz, ami segítene javítani a belvárosi területek levegőminőségén is.

Első lépésként a Harminckettesek tere és a Kálvin tér között építenek ki felsővezetéket a Baross utcában és az Üllői úton. Az átalakításhoz még két hosszabb szakasz felett hiányzik a felsővezeték: a belvárosban a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Kiskörúton, míg a külső szakaszon a Kőbányai úton kellene „kihúzni a drótot” − hangsúlyozta Balogh Samu.

A Baross utcai felsővezeték-fejlesztés adhatja meg a lendületet egy további trolifejlesztéshez is: részben egy korábban használt szakasz megújításával trolibuszok járhatnának a belvárosból a Diószegi Sámuel utcán és az Elnök utcán keresztül a Népligethez. Balogh Samu hozzátette: bár a Baross utcában még idén megvalósulhat a felsővezeték kialakítása, a többi szakaszon forráshiány miatt erre még várni kell.

Rovatok