Index Vakbarát Hírportál

Egymást vádolja a nyugdíjasok megtévesztésével a DK és a Fidesz

2021. február 11., csütörtök 13:41

A kormány által „13. havi nyugdíjnak hazudott juttatás” csak sebtapasz azután, hogy a kabinet magára hagyta a nyugdíjasokat a válságban – mondta a Demokratikus Koalíció alelnöke online sajtótájékoztatóján. Varju László arra reagált, hogy

pénteken kezdik utalni a 13. havi nyugdíj egy heti részét. Átlagnyugdíj esetén ez mintegy 37 ezer forintot jelent,

az intézkedés több mint két és fél millió embert érint.

A képviselő úgy fogalmazott: hiába kezdett a kormány kampányba, az idősek ennél sokkal nagyobb mértékben szenvedték meg az elmúlt hónapok rekordmagas élelmiszerárait. Miközben a válság kezdete óta a nyugdíjasok semmilyen rendkívüli juttatást nem kaptak a kormánytól, az infláció már tavaly nyáron Magyarországon volt a legmagasabb az egész unióban – tette hozzá.

Akkor kellett volna azonnal ötvenezer forintot adni a nyugdíjasoknak, amit nem pótol a „13. havi nyugdíjnak hazudott, egyébként egyheti juttatás” – jelentette ki a DK alelnöke.  Varju László kiemelte: éves összehasonlításban három és hat százalék között drágultak a húsok, közel 13 százalékkal a felvágottak, 12 százalékkal nőtt az olaj, tízzel a liszt és a cukor, 27 százalékkal a gyümölcsök ára. A svájci indexálás megszüntetésével a Fidesz tíz év alatt átlagosan 1,2 millió forintot vett el a nyugdíjasoktól.

A Fidesz szerint viszont a baloldal a nyugdíjasokkal fizettette meg a válság árát.

Halász János videónyilatkozatában azt mondta: a nyugdíjasok sohasem számíthattak a baloldalra, hozzátéve, hogy a baloldal megszorításainak fő célpontjai ők voltak. Ezért „elképesztően álságosnak” nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc szerdai Facebook-bejegyzésében a nyugdíjak megvédéséről beszél, „amikor ők voltak azok, akik cserben hagyták az időseket, és a nehéz időkben elvettek tőlük egyhavi nyugdíjat”.

A szóvivő hozzátette: a parlamentben most is ott ül az a baloldal, amelynek képviselői – mások mellett Arató Gergely, Korózs Lajos, Mesterházy Attila, Vadai Ágnes és Varju  László – „szemrebbenés nélkül megszavazták a 13. havi nyugdíj elvételét, miközben kormányzásuk alatt a saját zsebüket tömték”.

A Fidesz–KDNP megbecsüli a nyugdíjasokat, a koronavírus-járvány okozta válság ellenére sem hagyja magukra az időseket – jelentette ki Halász János, emlékeztetve, hogy a gazdaság-újraindítási akcióterv egyik fontos lépése a baloldal által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése. Az idősek februárban egyheti nyugdíjjal kapnak többet, 2024-től pedig már plusz teljes havi nyugdíjat kapnak majd. A Fidesz-frakció szóvivője szerint ha „a Gyurcsány-féle baloldal” lenne kormányon, a nyugdíjasok elveszítették volna, ami nekik a legfontosabb, a nyugalmat, a kiszámíthatóságot és a biztonságot.

Rovatok