Index Vakbarát Hírportál

Két újabb egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba

2021. február 11., csütörtök 15:00

Két újabb egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és az Óbudai Egyetem (OE) alapítványi kézbe szervezéséről tárgyaltak az Innovációs és Technológiai Minisztériumban a Jelen információi szerint.

amennyiben az OE és a BGE is bekerül az alapítványi fenntartású intézmények közé, akkor már csak hét állami egyetem marad a magyar felsőoktatásban, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Testnevelési Egyetem. 

A BGE és az OE esetében is az uniós források nagyobb mértékű hozzáférhetősége az érv a modellváltás mellett.

Legutóbb a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem váltásáról döntöttek. A felsőoktatási modellváltás koordinációjával Stumpf Istvánt bízta meg Orbán Viktor.

Az alapítványi fenntartás ellen az intézmények munkatársai és hallgatói is több esetben hevesen tiltakoztak, elsősorban amiatt, mert az intézmények autonómiájának csorbulásától tartanak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ugyancsak arra hívta fel a figyelmet korábban, hogy az egyetemek magánosításával közpénzek vándorolhatnak magánzsebekbe, megszűnhet az egyetemek már eddig is jelentősen csorbult önállósága, és elveszik az oktatók közalkalmazotti jogviszonya.

Rovatok