Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc: Elveszett a bizalom, pokolian nehéz az élet

2021. február 13., szombat 15:27 | aznap frissítve

Ha most filmet néznénk, akkor igazi drámai, krimibe illő jelenetek szemtanúi lehetnénk 

– kezdte beszédét online évértékelőjén Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A politikus elmondta: tavaly „a vírus inkább győzelemre állt, és mi védekeztünk”, ezen kellene most fordítani. 

Gyurcsány szerint sok új képességet megtanultak az emberek a karantén idején, az emberi kapcsolatokat viszont nélkülözniük kellett. 

Pokolian nehéz az élet, bezártak vagyunk, nagyon frusztráltak, és hiányoznak a többiek

– fejtette ki, hozzátéve: a járvány alatt a kölcsönös bizalom is elveszett, és fontos, hogy ez idővel visszatérjen. 

Állítása szerint a válság rámutatott arra is, hogy a nemzetközi együttműködés egyre fontosabbá válik a világban. 

Hogy a csudába kell ezt jól kezelni?

– tette fel a kérdést a járványra vonatkozóan, majd kifejtette: véleménye szerint a járványügyet illetően is van helye a politikai vitáknak.

Van-e nagyobb közügy, mint egy globális pandémia?

– kérdezte újfent költőien. 

Gyurcsány Ferenc szerint emiatt nem jelent problémát az, ha valaki a kormány felelősségét vitatja a védekezés tekintetében. Hozzátette: ha a védekezés nemzeti ügy, akkor az erre vonatkozó adatokat is közzé kell tenni.

Mi gyermekei vagyunk a hazának, de nem vagyunk gyermekei a kormánynak, és nem kezelhet bennünket gyermekként

– vélte a DK elnöke, hozzátéve: ha a kormány nem tekinti az embereket partnernek, akkor tényleg biztos, hogy ellenkező oldalakon állnak. 

Állítása szerint egy hamis mítosz dőlt le a Fidesz járványkezelésével. 

Na most azt derült ki, hogy ezek nem tudnak kormányozni. Tartanak egy kaszárnyafegyelmet [...], választanak maguknak ellenséget [...], és közben az ország valóságos működtetése elmarad

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Állítása szerint azért sem sikerült jól küzdenie most a kormánynak, mert ezúttal nem egy általuk választott ellenséggel kellett megvívniuk.

Elszoktak attól, hogy valóságos problémákra valóságos válaszokat adjanak, és amikor most erre lett volna szükség, elbuktak.

A vakcinákról beszélve a politikus elmondta: a felelős magatartás az oltakozás mind az egyén, mind a közösség szempontjából. Ugyanakkor elmondta, hogy az nem mindegy, miként engedélyezik a vakcinákat, és ki ajánlja azokat.

Olyan vakcinával engedjék magukat beoltani, amelyet az európai szakhatóság engedélyezett. Ne azzal, amit a magyar külügyminiszter engedélyezett, mert ha jól tudom, akkor neki ilyen tudása nincs 

– mondta. 

A szabad szellem terepei

Gyurcsány Ferenc beszédében kitért az oktatásra, az egyetemek működésére is Magyarországon.

Az egyetemek még mindig a szabad szellem terepei. A kormányfő nem szereti ezt, ő a szellemi kaszárnyát szereti 

– mondta, majd több nevet (Makovecz Imre, David [helyesen: Roger] Scruton, Sinkovits Imre, Zsigmond Vilmos) is elsorolt, aki az egyetemeken küzdött az elnyomó hatalom ellen.

„Azaz a kormányfő érti a szabad szellem mivoltát, csak azt nem szereti, ha ez a szabad szellem ellene szól”

– mondta, hozzátéve: „ezt a szellemi polgárháborút meg kell vívni.”

A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy a 20. század szerinte már befejeződött, de valójában a 21. század még nem kezdődött el.

Mindaz, amit a jövő jelent, nem érkezett meg a mindennapjainkba [...], hanem ott vagyunk a múlt vitáinak kereszttüzében

– mondta, hozzátéve: közben előttünk áll „egy új világnak mindenfajta eleme” a robotikától a globális kihívásokig. Példaként hozta fel azt is, hogy a digitális oktatás is csak a járvány következtében lett bevezetve. 

Azzal vádolom ezt a kormányt, hogy a jövő építése a múlt fogságában él

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc. 

Éles különbség

Állítása szerint olyan Magyarországot kell közösen teremteni, amely sikeres, és a jövőre fókuszál, nem pedig a múltra. Állítása szerint ezen a ponton éles különbség választja el „a két oldalt”. 

Kifejtette továbbá, hogy a jobboldal szerint a nemzeti közösség a legfontosabb politikai egység. Ugyanakkor az erre való hivatkozással nem lehet lopni és urizálni.

Azt gondolom, hogy a hazaszeretet egyébként magasztos fogalmával akarják elpalástolni ezeket a bűnöket

– vélekedett a DK elnöke. 

Gyurcsány Ferenc szerint a mai kormány a közösséget összekeveri a saját hatalmi igényével. „Ez elfogadhatatlan” – mondta. 

Az egyéni szabadságról beszélve arra is kitért, hogy a közhatalomnak nincs joga meghatározni azt, hogy „ki kit hogyan szeret”.

Foglalkozzatok a saját családotokkal, a miénkkel majd mi foglalkozunk

– üzente a politikus. 

Gyurcsány Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy a magyar kormánypárt jó kapcsolatokat ápol a lengyel kormánypárttal, amely európai szinten is szigorú abortusztörvényt vezetett be. Állítása szerint a lengyelek eljárása összeegyeztethetetlen a keresztényi szeretettel, és hosszú távon ahhoz fog vezetni, hogy az egyházak templomai „üresen fognak kongani”. 

Irgalmatlanok és végtelenül dogmatikusak saját, szerintem egyébként istentelen megfontolásuk fenntartásában

– vélekedett, hozzátéve: az ortodox kereszténységet képviselő Vlagyimir Putyin eközben ugyancsak arra törekedett, hogy megmérgeztesse ellenfelét, Alekszej Navalnijt. 

Orbán rendszerének hazafias, demokratikus, európai ellenzéke

A politikus ezt követően arról beszélt, hogy nem lehet egyik oldalról azt állítani, hogy a nemzet erkölcsi kérdés, másrészről pedig azt mondani, hogy más államokkal való kapcsolatunkat kizárólag a gazdaság határozza meg – utalva ezzel vélhetően a Kínával meglévő kapcsolatra.

Állítása szerint az utóbbi időszak leginkább pozitív fejleménye az, hogy 

megszületett Orbán rendszerének hazafias, demokratikus, európai ellenzéke. Ez politikatörténeti jelentőséggel bír

– vélte, hozzátéve: nem egyik vagy másik párt vagy politikus teremtette meg ezt az egységet, hanem mindenki szép lassan felismerte a „hazafias kötelességét”. 

Állítása szerint az ellenzékiek „vigyáznak egymásra”, ezért sem voltak az utóbbi időben komoly botrányok, nézeteltérések az összefogáson belül. 

Iszonyatos munka fog ránk várni 

– mondta a jövő vonatkozásában, hozzátéve, hogy sok alázatra is szükségük lesz. 

Állítása szerint amióta csak a Demokratikus Koalíció létezik, ellenszélben kényszerültek működni. „Egy irányba mentünk, mert soha érdemi politikai irányváltást a Demokratikus Koalíció nem követett el” – mondta, hozzátéve: a Demokratikus Koalíció sohasem kötött alkut a Fidesszel. 

Örül Bidennek

Gyurcsány Ferenc szerint a nehézségek mellett reményt is hozott a 2020-as év. Ezek közül a legnagyobb örömöt számára Joe Biden győzelme jelentette Amerikában.

Én borzasztónak éltem meg az előző kormányzást

– fejtette ki a Trump-adminisztrációról beszélve, majd hozzátette: mindazt, amit Amerikáról eddig gondol, az ez alatt a négy év alatt megrendült benne.

Gyurcsány szerint az Orbán-kormány jellemzője a „nemzeti sértődés”, ez alkotja politikájuk talapzatát.

Ebből nem lesz erős nemzet. Le kell vetkőzni ezt a fajta sértettséget, azt tudom önöknek mondani

– vélekedett Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: azt kívánja Magyarországnak, hogy olyan jövőt válasszon, amelyben sikeres tud lenni, és adjon erőt a demokratikus ellenzéknek, készülődjön a jövő évi választásra.

„Azt tudjuk önöknek mondani, hogy egy jobb országot fogunk teremteni: normalitást, életet, elfogadást. Könnyebb lesz itthon lenni a hazában. Hazafias, európai kormányunk lesz. Önök segítenek-e?” – zárta beszédét. 

Rovatok