Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: Hadd ne köszönjem meg, ha elvesznek 100 milliárdot a fővárostól

2021. február 16., kedd 16:36

A kormánypárti és az ellenzéki vezetésű önkormányzatok minden településre kiterjedően kérnek teljes körű kompenzációt a kormánytól. Gulyás Gergely szerdán és pénteken tárgyal az önkormányzatokkal az elvont források kompenzációjáról.

 Az állam nagyjából 100 milliárd forintot vesz ki a fővárosi költségvetésből, hadd ne köszönjem meg, ha ennek csak a töredékéből fejlesztenek Budapesten – mondta Karácsony Gergely a Magyar Önkormányzatok Szövetségének sajtótájékoztatóján. A főpolgármester elmondta, hogy partner minden fejlesztésben, amit a kormány akar megvalósítani, de hozzátette, négyszer annyi adót kell fizetniük, mint az előző városvezetésnek kellett. Az iparűzési adó nagy részét szolidaritási adóként fizetik be a központi költségvetésbe. 2019-ben ez az összeg 10 milliárd volt, idén 36 milliárd forint.

Egy gazdasági válság közepén kell a többletforrásokat befizetni a központi költségvetésbe – hangsúlyozta a főpolgármester. Karácsony Gergely üdvözölte, hogy a kormánypárti és az ellenzéki vezetésű önkormányzatok összefogtak a kieső iparűzési adóbevételek pótlásáért. Fontos lépésnek nevezte, hogy miniszteri szinten tárgyalnak a kompenzációról. 

A MEGYEI JOGÚ VÁROSOK SZÖVETSÉGE MINDEN TELEPÜLÉSRE KITERJEDŐEN KÉR TELJES KÖRŰ KOMPENZÁCIÓT AZ IPARŰZÉSI ADÓ MEGFELEZÉSÉNEK PÓTLÁSÁra

– mondta Nemény András, Szombathely polgármestere. Nemény a Magyar Önkormányzatok Szövetségének sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kormánypárti és az ellenzéki vezetésű települések összefogtak a közös érdekeikért. Együtt kérnek teljes kompenzációt a kormánytól. Szombathely vezetője hozzátette, Nyugat-Magyarországon Szombathely volt az egyetlen település, amely nem kapott támogatást.

A kormányzati elvonások és az iparűzési adó megfelezése megroggyantotta a költségvetésünket – mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi szerint, amikor a kormány az önkormányzatoktól vesz el pénzt, akkor az emberektől vesz el forrásokat. Gödöllő polgármestere felszólította a kormányt: 

Adják vissza azt a pénzt, amivel eddig gazdálkodtunk!

Újságírói kérdésre válaszolva Gémesi elmondta, hogy a többi településhez hasonlóan Gödöllő költségvetése is számos megszorítást tartalmaz. Ugyanakkor áttörésnek nevezte, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége minden településre kiterjedő, teljes kompenzációt kér a kormánytól.

Hozzátette, hogy a lakosságarányosan legerősebb önkormányzati szövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökeként ugyanezt fogja képviselni a kormánnyal folytatott tárgyalásokon. Nemény András, Szombathely polgármestere szerint a szociális és a gazdasági krízist az önkormányzatok tudják kezelni. Azt a többletet viszont, amit a kormány kivett a költségvetésből, már nem tudják pótolni – mondta. 

Karácsony Gergely a MÖSZ sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kormánynak érdeke, hogy bevonja az önkormányzatokat az uniós helyreállítási alap elköltésébe. A főpolgármester szerint történelmi lehetőség előtt áll Magyarország.  

Ez élet-halál kérdés

– mondta. Karácsony Gergely szerint, ha ez több ezermilliárd forint a magánzsebeket gazdagítja, akkor Magyarország Európa perifériáján marad. A főpolgármester hozzátette, a települések jövőképével összhangban kellene újra talpra állítani a gazdaságot. 

(Borítókép: Karácsony Gergely 2020. október 29-én. Fotó: Trenka Attila)

Rovatok