Index Vakbarát Hírportál

Konzultál a DK is: jobbá tennék a nyugdíjasok életét

2021. február 17., szerda 15:39

A Demokratikus Koalíció szerdától online konzultációt indít a nyugdíjasok helyzetéről – közölte Dobrev Klára, a párt EP-képviselője.

A politikus mondta, a múlt héten hatalmas előrelépés történt a tervezett európai minimálnyugdíj-szabályozás ügyében. Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság elindította konzultációját arról, hogy hogyan lehetne az európai időseknek tisztes megélhetést és jó életkörülményeket biztosítani.

Az EP-alelnöke közölte, hogy az Európai Bizottság konzultációját Magyarországon a DK fogja lefolytatni.

Meg kell kérdezni az időseket arról, hogy mire van elsősorban szükségük, mi a legnagyobb probléma, miben lehet nekik segíteni

– fejtette ki, és hozzáfűzte, hogy az idősek jóléte, az időskori életkörülmények „mindannyiunk ügye”.

Dobrev Klára úgy fogalmazott: a következő hetekben elsősorban interneten keresztül, de nemcsak online, hanem személyesen is meg szeretné hallgatni a nyugdíjasszervezeteket, a szakszervezeteket, szeretne közvetlenül találkozni minél több nyugdíjassal, hogy közösen alkossák meg a tisztességes, nyugodt időskort biztosító szabályokat.

Közben reagált a Fidesz is az ügyre. Közleményében a kormánypárt azt írja, hogy 

Gyurcsányék a 13. havi nyugdíj elvételéről elfelejtettek konzultálni

Érdekesnek nevezték továbbá, hogy Gyurcsányék a kormányzásuk alatt elfelejtettek konzultálni a nyugdíjasokkal minden őket érintő megszorításról: a 13. havi nyugdíj elvételéről, a kórházi napidíj és a vizitdíj bevezetéséről, a rezsiemelésekről és az élelmiszerek áfájának megduplázásáról.

A Fidesz-KDNP-kormány rezsicsökkentést hajtott végre, inflációkövető nyugdíjemelést biztosít és nyugdíjprémiumot fizet, visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, és ingyenesen biztosítja a nyugdíjasok egészségügyi ellátását

– fogalmaztak a közleményben. 

Rovatok