Index Vakbarát Hírportál

Terítéken a Fidesz kizárását szorgalmazó néppártiak javaslata

2021. február 17., szerda 18:13

Márciusban fontos kérdésekben juthat dűlőre az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója. A pártcsalád képviselőcsoportján belüli vita akár a Fidesz-KDNP delegációjának sorsát is eldöntheti.

A napokban a Népszava, legutóbb pedig a 444.hu is cikkezett arról, hogy kényelmetlen helyzetet teremthet a Fidesz néppárti tagságára nézve, ha elfogadják azt az eljárási szabályzatot érintő módosítást, amely szerint a jövőben egész delegációkat lehetne kizárni az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációja csak röviden reagált az Indexnek, lapunk érdeklődésére azt írták:

A néppárti frakció alapszabályának módosításáról jelenleg is zajlik a vita, és a képviselőcsoporton belül komoly véleménykülönbségek vannak. Delegációnk nem a nyilvánosság előtti sajtónyilatkozatokkal kíván részt venni az eszmecserében, hanem a vitában való részvételünkkel képviseljük az álláspontunkat.

A delegációk kizárásáról szóló javaslat ötlete már hónapokkal ezelőtt is felbukkant sajtóinformációként, a Politico december 17-i hírlevelében írt róla először.

A pártcsalád azon tagjai kezdeményezték a módosítást, akik korábban is többször a Fidesz kizárása mellett tettek hitet a Orbán-kormány politikáját élesen bírálva (például a jogállamiság vagy az illegális bevándorlás kérdésében).

Tavaly decemberben az Európai Néppárt EP-frakciójából való kizárással fenyegetett Deutsch Tamást, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét próbáltuk is kérdezni a javaslatról, de röviden csak annyit mondott:

eljött az ideje annak, hogy a szóban kiróható döntéseket kollektíven is érvényesíteni lehessen a Néppártban.

Idén januárban a Politico hírportál brüsszeli kiadása számolt be az Európai Néppárt elnökségének elfogadott határozatáról, amely egy ötfős munkacsoportra bízta a javaslat kidolgozását. Ezt követően a Magyar Nemzet írta meg február 11-i cikkében, hogy

az Európai Néppárt EP-frakciójában elkészültek a recepttel a Fidesz jogainak csorbítására.

Az asztalra tett javaslat szerint mind a kizárás, mind a felfüggesztés esetében a Néppárt szavazásra jogosult EP-képviselőinek az egyszerű többsége is elegendő a kezdeményezés sikeréhez.

A jócskán átdolgozott eljárási szabályzattal a Fideszt akarják megregulázni. Szigorú, túlzó és példa nélküli reformot harangoztak be

– tette hozzá a Magyar Nemzet.

Azt már a Népszava írta, hogy előreláthatóan március első hetében szavaz az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja az eljárási szabályzatának a módosításáról.

A 444.hu is így értesült, a portál továbbá úgy tudja, hogy a módosítási javaslat kellő támogatást kapott, azt azonban még nem sikerült tisztázni, hogy a csoportos kizáráshoz elegendő legyen-e a sima többség, vagy minősített – kétharmados – kelljen-e hozzá.

Gál Kinga, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a Magyar Hírlapnak januárban azt mondta, szerinte erősen kérdéses, hogy elfogadja-e egy néppárti frakció, hogy egyszerű többséggel lehessen kizárni delegációkat.

Az biztos, hogy addig erős a frakció és a pártcsalád, amíg egy olyan meghatározó pártja, mint a Fidesz, bent maradhat, akkor is, ha a véleménye nem egyezik a fősodoréval. Ha az Európai Néppárt továbbra is a legnagyobb európai pártcsalád akar lenni, akkor bele kell hogy férjünk. Ezt pedig nem csak mi látjuk így

– fogalmazott Gál Kinga a lapnak.

A Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoportjának elnöke azt is hozzátette, hogy ha megvalósulna a módosítás, akkor azzal saját magát szalámizná le a Néppárt.

Rovatok