Index Vakbarát Hírportál

A nagyvárosok összefogtak a teljes kompenzációért, a kormány későbbre ígért választ

2021. február 17., szerda 20:27 | aznap frissítve

A nagyvárosok és a megyei jogú városok teljes kompenzációt kérnek a kormánytól. A 25 ezer fő feletti települések képviselői szerdán tárgyaltak Gulyás Gergely kancellária miniszterrel, a megyei jogú városok pénteken következnek.

23 település vett részt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel folytatott megbeszélésen. A városvezetők csak kéréseiket fogalmazhatták meg, javaslataikra, hogy miként kompenzálja az állam az iparűzési adó felének elvonása nyomán keletkezett bevételkiesést, nem kaptak azonnali választ a kancelláriaminisztertől. 

EGY GONDOS HÁZIASSZONY CSAK AKKOR TUD TERVEZNI, HA TUDJA MENNYIBŐL GAZDÁLKODHAT

– mondta a tárgyalás után Nyitrai Klára, Baja polgármestere. A városvezető csalódottságának adott hangot amiért nem tudtak a kormánnyal érdemben tárgyalni az iparűzési adó kompenzációjának mértékéről. Nyitrai Klára kiemelte, ha a kormány egy-két hónapon belül nem tudja kompenzálni az önkormányzatokat, akkor fájdalmas megszorításokról kell dönteni Baja működésnek finanszírozásához.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, hogy az iparűzési adó megfelezése, a gépjárműadó elvonása, a parkolás ingyenessé tétele jelentősen megnehezítette az önkormányzatok gazdálkodást.

Budaörs jár a legrosszabbul – mondta a tárgyalás után, Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

kemény megszorításokkal terveztük az idei költségvetésünket, amit két napon belül kell elfogadnunk.

A városvezető kifogásolta, hogy ha a 25 ezer fő alatti lakosságszámú településeket egységesen kompenzálja a kormány, akkor a 25 ezer fő feletti városokat miért ne lehetne egységesen támogatni.

Nemcsak arról van szó, hogy az iparűzési adónak jelentős része elvész, hanem hogy a szolidaritási adóval a magasabb adóbevételű településeket sújtják

– tette hozzá Wittinghoff Tamás. Elmondása szerint Gulyás Gergelytől egy konkrétumot tudott meg, hogy Budaörs jár a legrosszabbul.

A polgármester szerint Alaptörvénybe és az önkormányzati törvénybe ütközik az, hogy a település egyetlen fillér támogatást sem kap. És még a saját bevételeinek jelentős részét is elvonják a településtől.

Wiittinghoff Tamás felidézte az Európa Tanács országjelentését.

A tanulmány azt állapította meg, hogy Magyarországon az önkormányzatok finanszírozása elégtelen. Nagy mértékű a centralizáció, Ezért a valódi önkormányzatiság valójában lehetetlen

– mondta Wittinghoff.

A városvezető arról számolt be, hogy a megbeszélésen minden felvetésükre azt választ kapták Gulyás Gergelytől, hogy azt kormánydöntésnek kell megerősítenie. Wittinghoff szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter felhatalmazás nélkül érkezett a tárgyalásra.

Annál többet, amit eddig is tudtunk, nem tudtunk meg

– mondta.

Gémesi György ismertette: a települések három ponttal érkeztek a tárgyalásra.

Gémesi György szerint a tárgyaláson kiderült, hogy a 25 ezer fő alatti települések kompenzációjáról nem rászorultsági alapon döntöttek. Paks, Százhalombatta nem szenved el bevételkiesést, de Vácon és Ózdon komoly problémákat okoz az iparűzési adó csökkenése. Gémesi arra kérdésére sem kapott választ, hogy mi indokolta 10 fideszes megyei jogú város 1,38 milliárdos extra támogatását karácsonykor.

Gulyás Gergely: A terheket közösen kell vállalni az államnak és az önkormányzatoknak

Gulyás Gergely közöleményében kiemelte, 2011 és 2019 között a magyar gazdasági növekedésnek köszönhetően az önkormányzatok bevételei is jelentős mértékben nőttek, de a koronavírus-járvány nehéz helyzetet, 5,2 százalékos recessziót eredményezett a magyar gazdaságban tavaly.

A csökkenés az európai uniós átlagnál „jelentősen kisebb”, mégis az az állami költségvetésnek több ezer milliárd forintos hiányt jelent

 - jegyezte meg a miniszter.

A kormány álláspontja világos, a terheket közösen kell vállalni, az államnak és az önkormányzatoknak is - hangsúlyozta, hozzátéve: szeretnék, ha az önkormányzatok a tehervállalás mellett számíthatnának az államra. Gulyás Gergely helyes döntésnek nevezte, hogy a kormány lehetővé tette a kis- és közepes vállalkozásoknak, hogy idén az iparűzési adó felét kelljen befizetniük.

A kormány ezzel nem vont el semmilyen pénzt, azt ott hagyta a települések vállalkozóinál (.), akik munkahelyeket garantálni és jó esetben teremteni is képesek

- hangoztatta a tárcavezető. Gulyás hozzátette: a 25 ezernél kevesebb lakosú települések önkormányzatai esetében a kompenzációra teljes egészében sor kerül.  Az ennél nagyobb településekkel arról tárgyalnak, hogy milyen működési vagy fejlesztési igényeket tud támogatni a kormány - jegyezte meg Gulyás Gergely.

Pénteken a megyei jogú városokkal ülnek tárgyalóasztalhoz, a jövő héten pedig a kerületekkel és a fővárossal is tanácskozik a kormány az iparűzési adó bevetélek pótlásáról. Március 31-ig minden településsel külön-külön egyeztetnek a kompenzációról – mondta Gémesi György.

(Borítókép: Wittinghoff Tamás 2016-ban. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok