Index Vakbarát Hírportál

Nincs megállapodás a megyei jogú városok adókompenzációjáról

2021. február 19., péntek 19:25

Pénteken tárgyaltak a megyei jogú városok Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel az iparűzési adó kompenzációjáról. A kormánypárti és az ellenzéki vezetésű önkormányzatok minden településre kiterjedően kérnek teljes körű kompenzációt a kormánytól. Az önkormányzatoktól elvont források kompenzációjáról nem született végleges megegyezés.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere egyetlen ígéretet kapott a kancelláriaminisztertől. Gulyás Gergely vállalta, hogy március végéig településenként külön-külön egyeztet az azoknak nyújtandó segítségről annak érdekében, hogy az önkormányzatok működőképessége megmaradjon, a jelentős fejlesztéseket befejezhessék és újakat is tudjanak indítani – számolt be a találkozó eredményéről a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

A találkozóról Szita Károly azt mondta, hogy ő maga és több polgármester - reményei szerint köztük a baloldali kollégái is - elégedetten álltak fel a tárgyalóasztaltól. Azt nem részletezte, hogy mi indokolná a polgármesterek elégedettségét.

Szita Károly kiemelte, hogy a kormány a 25 ezres lélekszám feletti települések önkormányzataival fog egyeztetni, ugyanis az ennél kisebb települések esetében automatikusan kompenzálják a kieső iparűzési adó 100 százalékát.

Gyanítom, hogy a fővárosi kerületeknél is így lesz ez

– jegyezte meg.

Szita Károly szerint a koronavírus-járvány leküzdésében nemcsak a kormánynak, hanem az önkormányzatoknak is van szerepük és felelősségük. Kaposvár polgármestere felidézte, hogy a 2008-as gazdasági világválság idején az akkori kormánytól semmiféle segítséget nem kaptak az önkormányzatok, amelyek így hiteleket voltak kénytelenek felvenni. Kitért arra is, hogy 2014 és 2019 között az önkormányzatok iparűzésiadó-bevétele 50 százalékkal nőtt, ami a magyar gazdaság növekedésének következménye. Ehhez hozzájött még a Modern városok program 4000 milliárd forintos forrása – hangsúlyozta.

A 25 ezer fő feletti városok vezetői szerdán egyeztettek Gulyás Gergellyel. A nagyvárosok is csak a tárgyalások folytatásának ígéretével távoztak a tanácskozásról.

Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere úgy foglalta össze a szerdai találkozó eredményét, hogy annál többet, amit eddig is tudtunk, nem tudtunk meg.

Karácsony Gergely a fővárosi kerületek vezetőivel közösen tárgyal hétfőn Gulyás Gergellyel. A főpolgármester teljes kompenzációt vár a kormánytól. 

Rovatok