Index Vakbarát Hírportál

A magyar diákok továbbtanulását is kinyírja a brexit?

2021. február 24., szerda 20:55

A jelentkezési adatokon már látszik, hogy a kilépés után a nagy-britanniai egyetemek kevésbé jelentenek vonzó célpontot, aminek pénzügyi és adminisztrációs okai is vannak.

A friss statisztikák szerint az idén 58 százalékkal kevesebb magyar diák jelentkezett a brit egyetemekre a januári határidőig: 430-an a tavalyi 1030-hoz képest.

Karagich Bálint, a külföldön tanuló magyar hallgatók számára létrehozott diákszervezet, a Hungarian Youth Association igazgatója az Index kérdésére kifejtette, hogy elsődlegesen három okot lát a visszaesés mögött:

Karagich egyébként úgy látja, hogy az Egyesült Királyság felvételi rendszerét üzemeltető szervezet legutóbbi adataiból nem derül ki a probléma drasztikussága, mert az 58 százalékos visszaesés csak a jelentkezőkre vonatkozik, viszont tapasztalataik szerint közülük sokan már nem terveznek kiköltözni pénzügyi okok miatt, így a csökkenés valódi mértéke akár a 70-80 százalékot is elérheti.

Mi történt azokkal, akiket tanév közben ért a brexit?

Két csoportot különböztethetünk meg:

Uniós hallgatókat célzó ösztöndíjak már megjelentek, Karagich szerint ki lehet emelni például az essexi vagy a nottinghami egyetem gyors reakcióját, de még mindig elenyésző ezek száma. Az olyan nagy nevek, mint Cambridge vagy Oxford, eddig nem válaszoltak megfelelően erre a kihívásra.

Az ösztöndíjakról érdemes tudni, hogy ezek 4–5 ezer fontot (1,6–2 millió forint) jelentenek, ami önmagában jelentős összeg, de ha már 15 ezer font (6,2 millió forint) a tandíj, akkor egy magyar diáknak nem valószínű, hogy elegendő.

Hollandia lehet az új célpont

Karagich azt is elmondta, hogy

valószínűleg Hollandiába jelentkezhetnek ezután a legtöbben a nagyon jó minőségű, angol nyelvű képzések miatt, de Franciaország, Írország és Spanyolország is egyre vonzóbb célpont.

A Hungarian Youth Association egy lengyel partnerszervezettel már dolgozik a megoldási javaslaton, ami az Erasmus hiányában felmerülő problémákat orvosolná. A lehetőségeikhez mérten próbálják enyhíteni a brexit hatásait, ennek érdekében minden fontos, a magyar diákok egyesült királyságbeli továbbtanulásában érdekelt állami és piaci szereplővel egyeztetnek.

(Borítókép: Oktatás az Oxfordi Egyetemen. Fotó:  Hufton+Crow / View Pictures / Universal Images Group / Getty Images)

 

Rovatok