Index Vakbarát Hírportál

Heves vihart kelthet az abortusztörvény felülvizsgálása Magyarországon is

2021. február 25., csütörtök 22:08

Lehet, hogy az 1992-ben elfogadott abortusztörvény ellentétes az Alaptörvénnyel, viszont ezt tisztázhatja egy bírói kezdeményezés, ugyanis az alapján azonban az Alkotmánybíróságnak döntenie kell arról, hogy a magzat súlyos sérülése miatti terhességmegszakítás nem ellentétes-e a 2012 óta hatályos Alaptörvénnyel – írja a HVG

Megjegyzik, hogy a 28 éve viszonylag széles körben elfogadott törvény kényszerű átírása heves vihart kelthet, a helyzet ugyanis az, hogy a 2012-ben elfogadott Alaptörvény rögzíti, hogy a

„a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg”,

közben viszont az 1992-es törvény egyik pontja szerint az a helyzet, hogy 

 „a terhesség a 20. hetéig – diagnosztikus eljárás elhúzódása esetén a 24. hetéig – szakítható meg, ha a magzat genetikai, teratológiai ártalmának valószínűsége az 50 százalékot eléri”.

A kettő pedig úgy tűnik, hogy nem feltétlenül illik össze. A fentebb említett kezdeményezés még ősszel érkezett az Alkotmánybírósághoz, viszont a válaszadásra az Alaptörvény által előírt 90 napos határidő lejárt január végén.

A cikk szerzője megjegyzi, a jelek szerint az Alkotmánybíróság még nem tudott döntést hozni, ugyanis a jövő héten már harmadszor tárgyal a témáról. Azt írják, komoly következményei lehetnek, ha a a testület többsége végül osztja a hozzá fordult bíró kétségeit.

Arról is írnak, hogy a jelenleg hatályos törvényt védi az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós: a törvény szerinte „megfelelően értelmezhető”, a szabályok pedig  „szinkronban állnak az egyre fejlettebb diagnosztikai háttérrel”. 

Megjegyzik közben, hogy Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központjának igazgatója „önkéntes szakértőként” szigorítást követel a testülettől. „Az emberi élet kioltása csak azért, mert valamilyen fogyatékosság gyanítható esetében, a náci diktatúrában elterjedt fajnemesítést idézi … Ezt az anyát gyermeke ellen fordító örökséget éljük most. … Egy valóban diszkrimináció-mentes világban nincs helye az eugenikus abortuszoknak.” - fogalmazott. Egyéb civil szervezetek egyelőre nem vesznek részt az eljárásban. 

Lengyelországban egyébként már hónapok óta a korlátozások ellenére is utcára mennek az emberek, ugyanis az ottani alkotmánybíróság megsemmisített egy paragrafust, aminek következtében a nőknek a súlyosan sérült, sőt életképtelen magzatokat is meg kell szülniük.

Cserébe viszont sírószobát ajánlottak nekik. 

Rovatok